Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lebegtetett CEU-ügy - Igen, nem, talán

Népszava|2017. aug 9. 19:50
[A+ A-]

Hiába a CEU-t és közösségét támogató tömeg, a folytatás kérdéses FOTÓ: Vajda József

"Amennyiben a CEU megfelel a törvényi előírásoknak, természetesen New York állammal is nyitottak vagyunk a megállapodásra" – közölte megkeresésünkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), miután a hvg.hu úgy értesült: a magyar kormány többhavi huzavona után már nem ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormányával kössön államközi szerződést a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, vagyis a CEU budapesti működésével kapcsolatban, megelégszik az egyetem székhelyállamával, New York állammal is. A portál szerint hamarosan alá is írhatják az egyezséget.

"A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, úgy tudjuk azonban, hogy a megbeszélések konstruktív légkörben zajlanak" – közölte lapunkkal az egyetem. Mint írták, bíznak abban, hogy sikerül megállapodásra jutni, de amíg a tárgyalások New York állam és a magyar kormány között folyamatban vannak, nem kívánnak bővebben nyilatkozni.

A KKM nem erősítette meg lapunknak a közelgő egyezség hírét, sőt, tájékoztatásuk inkább további bizonytalanságnak ad okot: a felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott, lex CEU-ként elhíresült módosítása azt is előírja, hogy államközi szerződés megléte mellett külföldi felsőoktatási intézmény csak akkor működhet Magyarországon, ha a székhelyállamában is végez oktatási tevékenységet. Ennek az új törvényi előírásnak a CEU nem valószínű, hogy meg tud felelni a megadott határidőig, vagyis 2018. januárjáig, hiszen csak Magyarországon vesznek részt tevékenyen a felsőoktatásban, egy New York-i kampusz létrehozása nem fér bele a határidőbe.

A KKM ennek ellenére úgy látja, a lex CEU nem támaszt teljesíthetetlen feltételeket a külföldi egyetemekkel szemben, ezt mutatják az eddigi – kínai, thaiföldi és malajziai – partnerekkel kötött megállapodások is. Arra a kérdésünkre, miért nem ragaszkodnak már a szövetségi kormánnyal történő tárgyalásokhoz, azt a választ kaptuk, hogy az Egyesült Államok szövetségi oktatási minisztere, Betsy DeVos Balog Zoltán miniszternek írt levelében az amerikai iskolák magyarországi működését támogatta, a magyar törvényt nem kifogásolta. Úgy tűnik, a magyar kormány ezt valóban az amerikai szövetségi kormány támogató nyilatkozatának tekinti.

Érdekes módon a Magyarországon ugyancsak oktatási tevékenységet folytató McDaniel College esetében, amelynek Maryland a székhelyállama, nem erőltették a szövetségi kormány jóváhagyását. A KKM ugyanakkor azt hangsúlyozta, a magyar felsőoktatási törvény mindenkire egyformán vonatkozik, a feltételeknek mindenkinek meg kell felelnie.

Lesz rendkívüli ülés
Értesüléseink szerint Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Tóth Bertalan, a párt parlamenti frakcióvezetője csütörtökön bejelenti: lesz augusztusban rendkívüli parlamenti ülés, ahol a CEU-ügy is terítékre kerül. Összegyűlt ugyanis az ehhez szükséges, 42 képviselői aláírás.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!