Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Bayer kötete Petőfiéhez hasonlítható" - állítja Kerényi

nepszava.hu|2017. aug 10. 08:05
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Kerényi Imre

Kerényi Imre, az Alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott rá tudott tenni még egy lapáttal a tegnapi amúgy is botrányos bejelentésére, miszerint Bayer Zsoltot meg fogja jelentetni a Nemzeti Könyvtárban. A volt színházigazgató az atv.hu-nak magyarázta, miért döntött úgy, hogy a trágár, rasszista, gyűlöletkeltő írásairól ismert szélsőjobboldali publicista kötetét Móricz Zsigmond, Karinthy Frigyes vagy épp Kosztolányi Dezső művei közé emeli, de bár ne tette volna.

FOTÓ: Vajda József

FOTÓ: Vajda József

Bayer Zsolt leírása, például a kőszegi katonai reálgimnázium melletti mohos kősziklához fűződő legenda narratívája Petőfi Sándor Útirajzok kötetének legnemesebb irodalmi hagyományaihoz hasonlítható – jelentette ki Kerényi Imre. Az Orbán Viktor által a Nemzeti Könyvtár létrehozásával megbízott egykori rendező ezzel indokolta, miért döntött a borítékolt felháborodás ellenére úgy, hogy a politikai botrányokat okozó publicista kötete is bekerüljön a Nemzeti Könyvtárba. Szerinte Bayer személye miatt lehet felháborodás, a publicisztikái miatt, "de hát ő is sokféléből van összerakva, mint mi mindannyian, ő szépíró, politikai újságíró és filmes. Én a szépírót szeretem, az 1100 év Európa közepén esszék élvezetesek, tanulságosak, a magyar irodalom, leíró irodalom legnemesebb hagyományait követik" – méltatta Kerényi Bayer írásait.

A miniszterelnöki megbízott Bayer rasszista, trágár publicisztikáival kapcsolatban azt mondta a portálnak, hogy szerinte ezek kiemelt, kiragadott mondatok, de ezeket ő sem szereti. Mindazonáltal úgy véli, az 1100 év Európa közepén című Bayer-kötet méltán szerepel majd a legnagyobb magyar szépírók, Móricz Zsigmond, Madách Imre vagy például Szerb Antal kötetei mellett a Nemzeti Könyvtárban.

Kerényi tegnap a Demokratának adott interjújában jelentette be, hogy Bayer kötete bekerül a Nemzeti Könyvtárba, olyan szerzők művei mellé, mint Jókai Mór, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Gárdonyi Géza vagy Kosztolányi Dezső.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!