Előző
Következő
új cikk

Belföld

Saját zsebre dolgoznak a katasztrófavédelemnél?

nepszava.hu|2017. aug 10. 08:41, frissítve: 2017. aug 10. 10:15
[A+ A-]

A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock

Már több mint egy éve végzik országszerte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakemberei a kéményellenőrzéseket, de sokuknak a mai napig nincs megfelelő felszerelésük munkájuk elvégzéséhez - írja a Magyar Nemzet. A cikkben arról is írnak, hogy az OKF alkalmazottai hivatalos munkájuk mellett magánvállalkozásnak is dolgoznak, holott ezt tiltják a jogszabályok.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a szervezet még csak most vásárol meg olyan műszereket, amelyekre már tavaly júliusban, a kéményseprő szolgáltatás elindításkor szükség lett volnaVámos Csaba elmondta: többször járt olyan ingatlanban, ahol a tulajdonos arról beszélt, hogy az OKF kéményseprője néhány napja papíron ugyan elvégezte a füstelvezető ellenőrzését, de a valóságban ez nem történt meg, mert a szakember nem rendelkezett olyan műszerrel, például füstgázmérővel, amelyre az ellenőrzéshez szüksége lett volna.

Ezt erősíti, hogy az OKF a napokban közbeszerzési eljárás keretében mintegy 52 millió forintért vásárolt mérőműszereket a „kéményseprőipari tevékenység ellátásához”

Vámos a lapnak arról is beszélt, hogy az OKF valamilyen okból elkezdte lecserélni a tavaly több mint 692 millió forintért vásárolt, alig futott egyterű autókat új kombi kocsikra, amelyeket megközelítőleg 187 millió forintért szerez be az állami szervezet a kéményseprők számára. 

Az OKF sajtóosztálya nem reagált a szakszervezeti vezető állításaira, így arra sem, hogy a lap információi szerint az állami katasztrófavédelem alkalmazottai a hivatalos munkájuk mellett egy országos „lefedettségű” magánvállalkozásnak is dolgoznak, miközben ezt tiltják a jogszabályok. Vámos Csaba ehhez hozzátette, a mai napig nem érkezett semmilyen értesítés a nyomozó hatóságoktól májusi feljelentése kapcsán, amelyet hivatali visszaélés gyanújával az OKF egyik alkalmazottja ellen nyújtott be, mert az illető a hivatalos munkaidejében, állami alkalmazottként egy magánvállalkozás számára is végzett munkát.

Szerinte a korábbi feljelentések ellenére továbbra is országszerte előfordul, hogy az OKF dolgozói állami felszereléssel és autóval megjelennek egy-egy magánlakásban, ahol az ellenőrzés során kiderül, hogy vállalkozás működik. Majd később ugyanazok a szakemberek egy magáncég megbízottjaként térnek vissza, ugyancsak állami eszközökkel és autóval, hogy tízezrekért elvégezzék a kéményvizsgálatot, holott az OKF-alkalmazottak munkaidőben nem dolgozhatnak magáncégnek az állami szervezet eszközeivel és felszereléseivel. 

Reagált a katasztrófavédelem
Alaptalanok azok a hírek, amelyek szerint a katasztrófavédelem nem rendelkezik a kéménysepréshez szükséges eszközökkel - reagált az OKF közleményében. Mint írják, a katasztrófavédelem azért vásárolt nemrégiben új eszközöket, mert folyamatosan bővül azon települések köre, amelyeken a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági sormunkát. Az új eszközök – füstgázelemző műszerek és szivárgásérték-mérőműszerek – beszerzését a kéményseprői létszám növekedése indokolja. Ugyancsak valótlan az a híresztelés, amely szerint a katasztrófavédelem lecseréli a kéményseprők számára korábban beszerzett autókat. Ezen a téren is csupán bővülésről van szó, a kéményseprőipari tevékenységhez szükséges járműpark fejlesztésének oka, hogy egyre több kéményseprő dolgozik a katasztrófavédelemnél - magyarázták.
Arra, hogy a kéményseprők magáncég megbízottjaként is dolgoznak, úgy reagáltak: a munka törvénykönyvének hatálya alatt dolgoznak, az pedig nem tiltja, hogy a munkavállaló munkaidején kívül saját eszközeivel másodállást vállaljon. Amennyiben valaki munkaidejében végez ilyen tevékenységet, annak munkaügyi következményekkel kell számolnia - tették hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!