Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Fidesz elindítja Magyarország "legújabb valóságshow-ját"

MTI|2017. aug 10. 12:55
[A+ A-]

Az LMP szerint a Belügyminisztérium egy "nagy testvér törvényt" akar elfogadtatni, amely lehetővé tenné, hogy mindenkit megfigyeljenek és központi adatbázisba gyűjtsék az adatokat. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP elindítja Magyarország legújabb valóságshow-ját, de ennek nem fogunk örülni.

Csarnó Ákos, az LMP közigazgatási szakszóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: szintet lépett a nemzeti együttműködés rendszere, egy "újabb nagy testvér törvényt akarnak elfogadni", hiszen a Belügyminisztérium nyilvánosságra került tervezete szerint "hatalmas volumenben" figyelné meg az állam a saját állampolgárait. Elfogadhatatlan, hogy a kormány hétmérföldes lépésekkel akar belelépni az emberek magánéletébe - fogalmazott az LMP szakszóvivője.

A javaslat szerinte nem segíti a terrorelhárítást és a rendvédelmi szervek munkáját, hanem még több feladatot ad nekik. Elképesztőnek tartotta, hogy a javaslat szerint a rendvédelmi szervek, a közterület-felügyelet, a személyszállítási szolgáltatók, a közúti útdíj ellenőrzésre jogosultak és a közútkezelők felvételeit egy központi tárolóhelyen kellene tárolni. Hozzátette: még a szálláshely-szolgáltatókat is arra köteleznék, hogy a vendégek adatait listázzák és a tárolják, ami alaptörvénye-ellenes. Közölte: szeptemberben a nemzetbiztonsági bizottság ülésén rengeteg kérdést tesz majd fel az LMP ebben az ügyben, Pintér Sándor belügyminisztert pedig levélben keresték meg. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője úgy fogalmazott: "a Fidesz-KDNP elindítja Magyarország legújabb valóságshow-ját, de ennek nem fogunk örülni, mert mi leszünk ebben a szereplők, Pintér Sándor pedig a nagy testvér szerepét fogja játszani".

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek az LMP-n belül Ungár Péter viselkedésének a Momentum Nyitás fesztiválján, a szóvivő azt mondta: a párt elnökségi tagja saját maga ellen kezdeményezett etikai vizsgálatot, amely nyolc napon belül elindul, és harminc napon belül jut eredményre. Hangsúlyozta: zavaros történetről van szó, nem tudják pontosan mi történt, ezért az ügy tisztázása érdekében felveszik a kapcsolatot a Momentum vezetőségével is. Hozzátette: Ungár Péter már közölte, hogy sajnálja a történteket és elnézést kért miatta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!