Előző
Következő
új cikk

Belföld

Hazahozták a kómába esett lányt Bulgáriából

nepszava.hu/MTI|2017. aug 10. 13:22, frissítve: 2017. aug 10. 15:53
[A+ A-]

MTI FOTÓ: Rosta Tibor

Hazahozták Magyarországra Burkus Vanesszát, aki barátjával és két másik magyarral szenvedett autóbalesetet jú­lius 19-én, Bulgáriában.

A kisrepülőgép csütörtökökön délután egy óra körül szállt le Szegeden, ahol a helyi kórházban folytatják majd ápolását - írja a Zoom.hu.

A fiatal lány nyaralni ment Burgaszba, a három hete történt balesete óta kómában fekszik, három törött csigolyával és kétoldali agyi ödémával.

A család tragédiájáról a Délmagyar számolt be elsőként, a lap szerint a helyi orvosok elsősorban nyelvi akadályok miatt sokáig nem tudtak érdemben kommunikálni a szülőkkel, és kezdetben a magyarországi illetékesekkel, így a lány fogadására jelentkező szegedi klinikával sem vették fel a kapcsolatot. Az események azután gyorsultak fel, hogy a portál és annak nyomán más sajtóorgánumok is beszámoltak az esetről. 

Ezt erősítette meg a család lakóhelye szerint illetékes Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének vezetője, prof. dr. Molnár Zsolt is, aki az Indexnek korábban azt mondta, hivatalos megkeresést a burgaszi kórháztól nem kaptak, de mivel a sajtóból értesült az esetről, egy angol nyelvű e-mailben megkereste a kinti kórház intenzív terápiás osztályát. 

MTI Fotó: Rosta Tibor

MTI Fotó: Rosta Tibor

Korábban lapunk tudta meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hogy Vanessza minden költséget ők állják, a húszezer eurós, azaz  burgaszi kórházi kezelési költséget is. A lány hazaszállítását a Trust Air Aviation Kft. válallta. A cég külföldön bajba került, többek közt balesetet szenvedett magyarok szállítására specializálódott. 

Stabil az állapota

Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta, a hazaszállítás során nem merült fel semmilyen probléma. Közölte: a lány az intenzív osztályra kerül, lélegeztetőgépre kapcsolják, csatlakoztatják a betegőrző monitorhoz, majd elvégzik a szükséges laborvizsgálatokat, valamint az agyról és a nyaki gerincről MRI-vel képalkotó vizsgálatokat végeznek.

Egyelőre rövid hatású altatószerekkel altatásban tartják a nőt, ahogyan a burgaszi kórházban is tették, de ha a vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, akkor akár már pénteken megkezdik az ébresztését. Abban az esetben viszont, ha a sebészek a vizsgálatok fényében úgy látják, műtétre van szükség, akkor tovább marad az altatás, az operációt ugyanis valószínűleg a jövő héten végezhetik el.

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője sajtótájékoztatót tart. MTI FOTÓ: Rosta Tibor

Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője sajtótájékoztatót tart. MTI FOTÓ: Rosta Tibor

Molnár Zsolt az MTI-nek a lány felépülésére vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta, az nem biztató, hogy a beteg nagyon komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata. "De erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandóak-e vagy sem" - húzta alá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!