Előző
Következő
új cikk

Sport

Premier League - Ezüst jubileumi idény következik

Népszava|2017. aug 10. 15:05
[A+ A-]

Pep Guardiola - AFP fotó

Az erősítések alapján a Manchester City tűnik a legesélyesebbnek a bajnoki cím megszerzésére a holnap kezdődő 25. labdarúgó Premier League-ben.

Első ízben veszi kezdetét péntek esti mérkőzéssel a kereken huszonöt évvel ezelőtt világra segített angol Premier League. A nyitó találkozón az Arsenal fogadja otthonában a 2015/16-os bajnokság győztesét, a Leicester Cityt, de kevesen gondolják, hogy a III. Richárd földi maradványait őrző város csapata fejfájást tudna okozni az „ágyúsoknak”. A Bajnokok Ligájából 1997/98 óta távol maradó észak-londoniak két egymást követő kupagyőzelem után a Wembleyben (Angol Kupa, majd Community Shield szuperkupa) indokolt önbizalommal vágnak bele az új kalandba. A hétvégén egyébként az angol elit mind a húsz csapata bemutatkozik, hét összecsapásra szombaton, két továbbira vasárnap délután kerül sor. Utolsóként lép pályára és látja vendégül a West Ham-et a kedden az Európai Szuper Kupáért Szkopjében a Real Madridtól 2-1-es vereséget szenvedő Manchester United.

Az ezüst jubileum kapcsán a futball szerelmesei körében elkerülhetetlen a nosztalgiázás. Sokan, többek között a The Times szakírója, Matt Dickinson is emlékeztet az 1992 és 2017 közötti hatalmas különbségekre. Az első évben egyetlen külföldi vezetőedző sem szolgált a Premier League-ben, míg most a húsz közül tizenhárom született a határokon túl. Míg 1992. augusztusában tizenhárom nem angol születésű futballista dolgozott a PL-ben, most az angol első osztályban európai összehasonlításban a legmagasabb, közel 70 százalék az idegen ajkú játékosok aránya. Leírhatatlan módon változott meg a Premier League mérkőzéseinek közvetítése, alaposan felforgatva a szurkolók életét. Míg korábban az ITV kereskedelmi csatorna programja egy idényben 18 élő meccset tartalmazott, ez a szám mára 168-ra emelkedett. Nem elég, hogy a találkozókat négy napra húzták szét, lehetetlenné téve a drukkerek számára életük előre tervezését, ha valaki csapata minden meccsét akarja a képernyőn követni, a Sky Sport és a BT Sport előfizetési díjáért együttesen 50 fontot (közel 17 ezer forint) kell havonta kipengetnie.

A Sky és a BT Sport együttesen elképesztő 5,14 milliárd fontot fizet a Premier League-nek a jelenlegi, a 2018/19-es szezonig érvényes szerződés keretében. Ez a felfoghatatlan összeg tette lehetővé, hogy az első osztályú csapatok együttesen várhatóan egy milliárd fontot költsenek új játékosok igazolására. José Mourinho mindeközben az első vezetőedző, aki pályafutása során egyedül is elérte ezt a bűvös határt. A Man. United orákulumának nyári legnagyobb beszerzése Romelu Lukaku, akit 75 millió fontért csípett el korábbi csapata, a Chelsea orra elől. A „vörös ördögöktől” már csak azért is elvárható, hogy javítsanak tavalyi 6. helyezésükön, mert hamarosan új szerződéssel várják vissza talizmánjukat, Zlatán Ibrahimović-ot.

Az elmúlt idény szenzációja volt Pep Guardiola érkezése a Manchester Cityhez. A katalán csodaedző egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött felfokozott reményeket, hiszen egyetlen trófeával sem gazdagította a klub vitrinjét és a gárda a szerény harmadik helyen végzett a ligában. Most nyáron mélyen a zsebükbe nyúltak az abu-dzabi-i tulajdonosok. A már eddig is 218 millió fontos költés után az „égszínkékek” várhatóan megdöntik az egy csapat által egy átigazolási ablak idején kiadott transzferdíj rekordját. Az önmagában 43,6 millió fontot kóstált portugál válogatott Bernardo Silvával és a három új hátvéddel, köztük a Spurs-től elkért Kyle Walkerrel feltupírozva a City tűnik a bajnoki cím legnagyobb esélyesének. Az újonc Brighton ellen idegenben kezdő Citynek és a Unitednek köszönhetően ismét Manchester dominálhatja a Premier League-t.

Antonio Conte valóságos csodát művelt a Chelsea-vel, előző évi szánalmas 10. helyéről a bajnoki címre emelve a „kékeket”. Roman Abramovics, akinek vagyona harmadik válása után alaposan megcsappanhat, több mint 100 millió fontot fektetett be most új játékosokba, élükön a 71 millió fontos árcédulájú Alvaro Moratába. A Burnley ellen otthon kezdő nyugat-londoniakat sújtja viszont Diego Costa ellentmondásos helyzete és Nemanja Matic érthetetlen eladása a Man Unitednek. A londoni riválisok közül a vasárnap délben az egyéves „száműzetésből” visszatért Newcastle-t felkereső Tottenham Hotspur, az elmúlt két évben együtt a legtöbb pontot gyűjtött csapat az egyetlen, amely csak eladott, de nem vett az átigazolási piacon. Aktívabb volt az Arsenal, ám hiába üdvözölte Arsène Wenger a Lyontól elcsábított Alexandre Lacazette-t, ha Alexis Sanchez továbbáll, most sem lesz több remény egy méltó bajnoki szereplésre.

R. Hahn Veronika (London)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!