Előző
Következő
új cikk

Belföld

Titkolják, hogy kik keresik a nagy pénzt a vb-szervezőnél

Népszava|2017. aug 11. 05:06
[A+ A-]

Elfolyó milliárdok - Világbajnokok elhallgatásban - MTI fotó

Bruttó 1,2 millió forintot is hazavihetnek a vizes vébét szervező állami Bp2017 Nonprofit Kft. vezetői - árulta el a szocialista frakcióvezető írásbeli kérdésre adott válaszában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.

Tóth Bertalan érdeklődésére az államtitkár azt közölte: a Bp2017 Nonprofit Kft. vezetői beosztású munkatársai munkavállalói jogviszonyban állnak, kivéve az önkéntes program igazgatóját, akit megbízási jogviszony keretében foglalkoztatnak. A cég vezető tisztségviselőinek és igazgatóinak a munkabére havi bruttó 800 ezer és 1,2 millió forint között van, a középvezetők bére pedig bruttó 500 és 800 ezer között alakul. Az egyes szervezeti egységek vezetői prémiumban, jutalomban vagy cafeteriajellegű juttatásban nem részesülnek – tette még hozzá.

Érdekesség ugyanakkor, hogy Tóth Bertalan kérdése arra irányult, hogy kik vezetik a Bp2017 Nonprofit Kft-t. Az államtitkár – kisebb technikai hibát követően – csatolta az állami cég szervezeti és működési szabályzatát, ám abból nem derül ki, valójában kik a magas bért kapó vezetők. Csupán annyi szerepel az iratokban: Szántó Éva a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Megkérdeztük Tóth Bertalant, elfogadhatónak tartja-e a választ, mire az MSZP frakcióvezetője azt mondta: közpénzből működő vállalkozás, közpénzből fizetett vezetőinek neve egyértelműen közérdekből nyilvános adat, ahogyan más idevágó információk is közlésre szorulnak. Éppen ezért Tóth újabb, tisztázó kérdést tesz majd fel a témában, ha pedig akkor sem derül fény a több mint 170 milliárd adóforintból lebonyolított vizes vébét szervező cég felelős döntéshozóink névsorára, közérdekű adatigénylést nyújt be.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!