Előző
Következő
új cikk

Külföld

Álhírgyártás a Fehér Házban

Népszava|2017. aug 11. 05:35
[A+ A-]

Fotó: AFP

Donald Trump, ha csak teheti, megkerüli a hagyományos médiát, rajong viszont az összeesküvés-elméletekért. Egy per kapcsán kiderült, hogyan fabrikálják a hamis híreket.

Az Egyesült Államok 45. elnöke a beiktatása óta eltelt első 200 nap során mindössze egyetlen önálló sajtóértekezletet tartott, ahol az újságírók korlátozás nélkül kérdezhették. Donald Trump nem tágít attól, hogy ehelyett inkább nyúlfarknyi Twitter-üzenetekkel kommunikáljon híveivel, de időközben tovább szélesítette a kört: Facebook-oldalán, melynek 23 millió követője van, mostanság már rendszeresen jelentkezik az úgynevezett Trump-tévé, amely – a gyermeklelkű milliárdos örömére – csupa jó hírt közöl összefoglalóiban a Fehér Ház „eredményeiről”. Igaz, ezek a diadalmas, „termelési jelentés” stílusú beszámolók jobbára köszönő viszonyban sincsenek a tényekkel, de ez a Trump-univerzum lakóit eddig sem zavarta. (Trump például máig ragaszkodik ahhoz, hogy novemberben nagy többséggel nyerte az elnökválasztást, s hogy többen voltak a beiktatásán, mint elődje, Barack Obama eskütételén, s következetesen elutasítja azokat a hírszerzési jelentéseket, amelyek egybehangzóan bizonyítják, hogy Oroszország megpróbált beavatkozni az amerikai voksolásba.)

Trumpot idegesíti a mainstream média, jórészt a FoxNews televízióból tájékozódik, s kedveli az összeesküvés-elméleteket gyártó portálokat. A konzervatív hírcsatorna ellen a minap indított per révén bepillantást nyerhettek az amerikaiak, hogy a Fehér Ház hogyan segíti az alternatív hírgyártást. A tavalyi elnökválasztás egyik slágerhíre lehetett Trump számára, amikor a Demokrata Pártot, s Hillary Clinton kampánystábját meggyanúsították azzal, hogy eltették láb alól egyik munkatársukat, Seth Richt, minden alap nélkül azt állítva, hogy ő adta ki a Wikileaks leleplező portálnak a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC), s Clinton kampányfőnöke, John Podesta e-mailjeit.

A történetnek mindössze annyi volt az igazságmagva, hogy a fiatalembert 2016 júliusában, otthona közelében két lövéssel megölték egy washingtoni utcán. A bűntettet máig nem sikerült felderíteni, a washingtoni rendőrség szerint félresikerült rablás történhetett. Richtől nem vettek el semmit, hitelkártyái, értékei a zsebében maradtak. A 27 éves fiatalember szülei azóta többször kikérték maguknak, hogy fiuk emlékét bemocskolják.

Egy régi álhír
Hamis hírgyártás Bill Clinton elnöksége idején is működött, ha nem is ilyen „nagyipari” méretekben. Amikor a Fehér Ház helyettes jogászát, a Clinton-házaspár régi, arkansas-i barátját, Vince Fostert 1993-ban holtan találták egy Washington környéki parkban, elterjedt a hír, hogy a férfit valójában megölették, mert túl sokat tudott Clintonék „viselt dolgairól”. Pedig több vizsgálat is megerősítette, hogy semmi nem utalt idegenkezűségre, Foster öngyilkos lett, mert nem tudta elviselni a fehér házi poszttal járó feszültségeket.

Idén májusban „szenzációs leleplezést” közölt a FoxNews, felmelegítve a tavaly nyári híreszteléseket arról, hogy Clintonék, lám, „öldökléstől” sem riadnak vissza a győzelem érdekében. A csatorna újfent azt állította, nem orosz hackereket kell a kiszivárgott e-mailek mögött keresni, hanem „belső munkáról” volt szó, Seth Rich laptopján ugyanis az FBI bizonyítékot talált arra, hogy a DNC-alkalmazott lopta el és adta ki a Wikileaks-nek a demokratákra nézve hátrányos információkat tartalmazó elektronikus leveleket. Csakhogy a hírt azonnal cáfolta a család, a demokrata pártvezetés, s nem utolsó sorban az FBI, így végül a Fox egy héten belül kénytelen volt levenni honlapjáról a sztorit.

Pár napja aztán fény derült a háttérre: augusztus elején beperelte a csatornát egy magándetektív, aki azzal vádolja a FoxNewst, hogy eszközként használták őt a Fehér Ház hírmanipulációjához. Rod Wheeler május 10-én – épp James Comey FBI-főnök botrányos menesztésének másnapján – kapott egy fülest Trump egyik texasi támogatójától az állítólagos FBI-bizonyítékról. A tehetős befektető, Ed Butowsky, aki állítólag Seymur Hearst ismert nyomozó riportertől hallott valamit az FBI-vizsgálatról, 5 ezer dollárért bérelte fel Wheelert a Rich-ügy hátterének felderítésére. A szájába rágta: arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy nincs szó orosz beavatkozásról. Az egykori rendőrségi nyomozó szerint Butowsky naponta sürgette a sztori közreadását. „Az elnök most olvasta az anyagot, szeretné, ha mielőbb megjelenne” – írta sms-ben Butowsky a detektívnek, de a csatorna vezetőire is nyomást gyakorolt.

Wheeler, aki egyébként 2005 óta dolgozott alkalmanként a FoxNews-nak, azt állítja, hogy a hírtévé riportere, Malia Zimmerman, aki végül elkészítette az anyagot, meghamisított idézeteket adott a szájába, s a sztorinak nem volt más célja, mint a figyelem elterelése Comey kirúgásáról. A Fox persze cáfolja a nyomozó állításait, Sean Spicer volt fehér házi szóvivő ugyanakkor elismerte, egy hónappal a sztori publikálása előtt találkozott Butowskyval és Wheelerrel. Butowsky Twitteren azt kérdezte: mennyit fizetett a DNC Wheelernek? A fekete-afrikai magánnyomozó mellesleg amiatt is neheztel a csatornára: szerinte a bőrszíne miatt diszkriminálják, s más szakértőkhöz képest kevesebbet foglalkoztatják.

Trump „rajongója”
Az amerikai elnök a minap köszönetet mondott egy hazafias diáklánynak, Nicole Mincey-nek a támogatásáért, aki a saját klubjában golfozó elnökről azt írta Twitteren: „Trump keményen dolgozik az amerikai népért”. Trump bejegyzése híressé tette Nicole-t, akiről azt gyanították, csupán egy automatizáltan kattintgató „rajongó”. Több médium is kiderítette azonban, a lány valóban létezik, a New Jersey állambeli Newarkban lakik, csakhogy nem ez a neve, nem igazi a fotója, s az sem igaz, hogy Twitter-oldalának 146 ezer követője lenne. Nicole portálján Trump-sapkákat és trikókat lehet viszont rendelni.

Elekes Éva

Lájkoljon minket a Facebook-on is!