Előző
Következő
új cikk

Külföld

Csúcson a félelemindex Észak-Korea miatt

Népszava|2017. aug 11. 05:38
[A+ A-]

Kisebbfajta pánik uralkodik az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti, súlyos konfliktus miatt a világ pénz- és tőkepiacain - értékelte a kialakult helyzetet Varga Botond. Az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője a Népszavának elmondta, hogy beindultak az ilyenkor szokásos mechanizmusok, a tőke el kezdett kiáramlani a feltörekvő országok, így Magyarország államkötvényeiből is. Megszokott dolog, hogy az ezt megelőző, békésebb körülmények között, amikor világszerte alacsonyak a kamatok, a befektetők vállalják, hogy a magasabb hozam érdekében a kockázatosabb állampapírokat megvásárolják. Egy magyar államkötvény 10 éves kamata 3 százalékos, az amerikaival 2 százalékot lehet elérni. Most mégis tömegesen szabadulnak meg a magyar (és más feltörekvő országok) papírjaitól.

A hosszú ideig megmerevedett arany árfolyama az elmúlt három napban ugyancsak jócskán megdrágult - mondta a szakember. egy uncia ára 1065 euróról 1095-re kúszott fel, amerikai dollárban pedig 1255-ről 1285-re növekedett az árfolyam. A devizapiacokon is érződik, hogy az úgynevezett menedékvaluták, az amerikai dollár, az euró, a svájci frank vagy a japán jen jócskán megerősödtek, ezzel párhuzamosan a forint minden vezető devizához képest gyengült az elmúlt három napban. A VIX, vagy más néven "félelemindex" ugyancsak két hónapos csúcsára emelkedett. A világ tőzsdéi ugyancsak nehéz napokat élnek át, a részvényárfolyamok zuhannak, viszont érdekes módon a Budapesti Értéktőzsde minderre nem reagált. Ha hamarosan megoldódna a konfliktus, akkor minden hamarosan helyreállna. Viszont az atomfegyver bevetése, ami nem valószínű, a pénz- és tőkepiacok heves reakcióját váltaná ki - mondta az elemző.

Az viszont tény, hogy az 1962-es kubai rakétaválság óta nem volt ilyen közel a világ egy atomkatasztrófához. Azonban óriási különbség van az akkori amerikai elnök John F. Kennedy és Donald Trump konfliktusmegoldási készsége között. Míg az egykori elnök a konfliktus békés megoldásában volt érdekelt, addig Donald Trumpról ez nem mondható el!

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!