Előző
Következő
új cikk

Belföld

Százmilliós viharkárok

Népszava|2017. aug 11. 05:15
[A+ A-]

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nyolcezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz a vasárnapi vihar okozta károk miatt. Emelkedik a villámcsapások másodlagos hatása miatti károk száma.

A múlt vasárnapi hidegfront hatalmas viharral érte el az országot, a szerda délig bejelentett károk száma elérte a nyolcezret, a becsült kárérték pedig megközelítette a 600 millió forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A nyolcezres darabszám csupán a lakossági ingatlanokat érinti, a jelzések szerint jelentős károk keletkeztek egyes középületekben is, illetve fakidőlések, valamint jégverés következtében sok helyen gépjárművek is sérültek. A MABISZ várakozásai szerint a kár-darabszám még jelentősen emelkedhet, mivel sokan még jelenleg is a kármentést végzik, ideiglenes fedést helyeznek a sérült tetőkre, illetve vízmentesítik az elöntött alagsori helyiségeket, és csak azt követően fordulnak a biztosítóhoz.

A legsúlyosabb károk Békés megyében történtek, a bejelentések száma meghaladta az 1600-at. A településeket illetően Orosháza, Püspökladány, illetve a főváros volt leginkább érintett. Sok helyen a tető sérülését követően súlyos beázások történtek az ingatlanokban. A dió nagyságú jég a gépjárművekben, az ingatlanok tetőszerkezetében, azok homlokzataiban és a redőnyökben okozott kárt.

Helyenként rendkívül erős villámtevékenységet is mértek a műszerek. Direkt csapások-károk is történtek: több helyen keletkezett tűz. Sok esetben jelentettek a villámcsapások másodlagos hatása miatt bekövetkezett káreseményt, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök, illetve háztartási készülékek sérültek meg vagy mentek tönkre. A hazai biztosító társaságok 2010 és 2016 között 330 ezer esetben, összesen több mint 25 milliárd forintot fizettek ki villámcsapások okozta károkra.

A kárstatisztikákból kiderül, hogy emelkedik a villámcsapások másodlagos hatása miatti károk száma. Ennek oka az is, hogy a korszerű, integrált áramköröket tartalmazó műszaki berendezések jobban ki vannak téve a villámok hatásának, így a hálózatokon keresztül beérkező túlfeszültség gyakrabban okozza a meghibásodásukat, mint a korábban használt, hasonló berendezések esetében.

A jelenség fontosságát és gyakoriságát felismerve, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és a MABISZ közös ajánlást dolgozott ki a túlfeszültség okozta károk megelőzésére, ami a honlapjukon elérhető.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!