Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rendkívüli ülés, szokásos kormánypárti nem

Népszava|2017. aug 11. 05:02
[A+ A-]

PARLAMENT Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Tóth Bertalan frakcióvezető: sikernek tartják az összefogást - Fotó: Vajda József

Sem a CEU-ügy és a hazánkat fenyegető uniós bírság, sem a deviza-károsultak helyzete nem fontos annyira a kormánypárti képviselőknek, hogy befáradjanak a Parlamentbe.

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához, amire várhatóan a Fidesz-KDNP képviselői nélkül fog sor kerülni; ők ugyanis inkább úgy döntöttek, hogy nyaralással, nem pedig munkával töltik ezt az időszakot – jelentette be Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezetője közölte, a szocialisták mellett az LMP-frakció tagjai és más független képviselők írták alá a kezdeményezést, így Kövér László házelnöknek augusztus 21. és 29. között össze kell hívnia az Országgyűlést.

Az MSZP kezdeményezéséhez az LMP már korábban csatlakozott, egy újabb, a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozását célzó napirendi ponttal kiegészítve azt. Tóth Bertalan jelezte: a rendkívüli üléssel kapcsolatban minden frakciót megkeresett, a Fidesz-KDNP mellett a Jobbik-frakció reagált még elutasítóan. A Fidesz korábban közleményben is jelezte, szerintük az Országgyűlést "Soros György a helyi ebereivel akarja összehívatni, hogy eltöröltesse a lex CEU-t".

A szocialisták ugyanis a felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosításának eltörlése érdekében tettek javaslatot a parlament ülésének összehívására. Mint arról a Népszava is többször beszámolt, a parlament fideszes többsége olyan törvénymódosítást fogadott el áprilisban, amelynek új előírásai a Magyarországon működő külföldi egyetemek közül egyedül a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, vagyis a CEU ellehetetlenítését szolgálják. A törvénymódosítást az Európai Bizottság is jogsértőnek ítélte. Az idő azért is sürget, mert az EB még júliusban 30 napot adott a helyzet rendezésére, ha ez nem sikerül és az Európai Bíróságra kerül az ügy, büntetést is kiszabhatnak Magyarországra. Úgy tűnik, a kormánypárti politikusokat ez sem zavarja annyira, hogy megszakítsák nyári pihenésüket.

Mivel a kormánypártok képviselői nem lesznek jelen, az ülés várhatóan határozatképtelen lesz. Ennek ellenére a demokratikus ellenzék sikeres összefogásaként értékelte a rendkívüli ülés összehívását Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint ez azt jelzi, hogy mindenki megértette: a legfontosabb cél és Magyarország érdeke az Orbán-kormány leváltása, a jelenlegi kabinet rengeteg kárt okozott Magyarországnak és a magyar családoknak. Botka a kormány egyik legnagyobb hazugságának nevezte a devizahitelesek megmentését, akiknek a helyzete – az ígéretek ellenére – csak nehezebbé vált.

Botka szerint a devizahitelekkel 2010 tavaszáig, a kormányváltásig nem volt baj, akkor egy svájci frank 180 forintot ért, de néhány hónapos fideszes kormányzás után összeomlott a forint, így a devizahitelesek 70 százaléka lehetetlen helyzetbe került, miközben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentős árfolyamnyereségre tett szert. A politikus úgy véli, ez a nyereség az alapja annak a 260 milliárd forintnak, amelyet Matolcsy György jegybankelnök az MNB alapítványaiba helyezett át. Az MSZP azért is le akarja váltani a kormányt, hogy elszámoltassák az MNB-t, és visszavegyék az alapítványokba törvénytelenül juttatott százmilliárdokat, teljes egészében a devizahiteles családok megsegítésére fordítva azokat.

J.D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!