Előző
Következő
új cikk

Belföld

A Balatonon nyaral a hazájában üldözött exelnök - Fotó!

nepszava.hu|2017. aug 11. 13:09
[A+ A-]

Miheil Szaakasvili Fotó: AFP

Az ukrán állampolgárságtól megfosztott, Grúziában üldözött Mihail Szaakasvili családjával jött nyaralni Magyarországra - szúrta ki a hvg.hu a grúziai exelnök Facebook-oldalán. A nyaralásra azonban nagy valószínűséggel rákényszerült a volt államfő, ugyanis állampolgársága megvonása óta nem térhet vissza hazájába.

Mihail Szaakasvili egy képet posztolt a Balatonról, ahova kacskaringós kelet-európai útja végén Magyarországon kötött ki, miután hazájában üldözötté vált, Ukrajnában viszont kormányzó lett. Az I. András királyt és Anasztázia ukrán királynét ábrázoló tihanyi szobor mellett készült fotót közösségi oldalára töltötte fel, íme:

Lapunk július végén számot be arról, hogy Petro Porosenko ukrán elnök visszavonta Miheil Szaakasvili volt grúz államfő ukrán állampolgárságát, ami azt jelentette, hogy elméletileg megnyílt az út kiadatása előtt, hiszen Grúzia hatalommal való visszaélés miatt szeretne eljárást indítani ellene. Szaakasvili 2015-ben kapott ukrán állampolgárságot, Porosenko bizalmasának számított, így rövidesen Odessza megye kormányzója lett. Tisztségéből 2016 novemberében mondott le, az ukrán kormányzat és az államfő egyik legvehemensebb kritikusává vált. Politikai mozgalmat indított és előrehozott választásokat sürgetett. A kijevi belügyminisztérium azzal indokolta a döntést, hogy a grúz nyomozóhatóságoktól nemrég kapott tájékoztatás olyan információkat tartalmazott, amelyekről az ukrán hatóságoknak nem volt tudomása akkor, amikor állampolgárságot adtak a grúz politikusnak, mert azokat Szaakasvili szándékosan eltitkolta. Az ügy pikantériája, hogy Szaakasvili állampolgárságát amerikai tartózkodása idején vonta vissza Ukrajna, így nem is térhet oda vissza - ezért kényszerülhetett a kelet-európai körútjára is.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!