Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Majmok, punkok és a szokásos

Népszava|2017. aug 12. 05:45
[A+ A-]

A Jewish Monkeys szerint: „Így hangzana a modern popzene, ha nem történt volna meg a holokauszt.”

Best of programmal ünnepli 25. születésnapját a Sziget Fesztivál a Világzenei színpadon, azaz összehozzák azokat a zenekarokat, akikre eddig a legnagyobbakat bulizott a közönség. Azért lesz néhány újdonság is.

A nem túl erős line-uppal előálló Sziget a világzenei színpad programjának összeállításánál a könnyebb végét fogta meg a dolgoknak. Ugyan be lehet tudni a 25. évforduló ünneplésének az eddigi legnépszerűbb zenekarok felléptetését, de ez fakadhat ötlettelenségből is. A szerb Goran Bregovic lakodalmas örökzöldjeivel szinte minden évben fellép a Szigeten, hazajár az orosz, rockos skat játszó Leningrád is, de volt már itt a világhírű The Klezmatics klezmerzenekar, a sivatagi blues játszó mali Tamikrest, a zimbabwei Mokoomba, ahogy elmaradhatatlan fellépők a magyar PASO, a Romengó és a Besh o droM is. Aki a már ismert zenekarokon túl valami mást is szeretne hallani, annak szól ajánlónk.

A ska, a klezmer, az elektro etnozenék és a balkáni ritmus szokás szerint idén is uralják a palettát, a zene sok esetben pedig nemcsak energikus, hanem szatirikus is. A szombaton fellépő, klezmer punkot játszó Jewish Monkeys, azaz a zsidó majmok kinevetnek mindenkit: hagyományaikat, a világot és magukat. “Így hangzana a modern popzene, ha nem történt volna meg a holokauszt” - fogalmazott a Tel Aviv-i zenekar egyik énekese egy interjúban.

A török Gaye Su Akyol szövegeinek politikai jelentése is van

A világzenei színpad legerősebb és legérdekesebb felhozatala vasárnap lesz. A török Gaye Su Akyol úgy ragaszkodik a gyökereihez, hogy közben progresszív előadó. A török népzene és az alternatív rock keveredik pszichedelikus zenéjében. Törökül énekel, és saját elmondása szerint mindig van rejtett jelentése a szövegeinek, méghozzá politikai. A hatalmon lévő török rezsim ellen szólnak. Utána közvetlenül jön valami egészen más. Méghozzá indie mambo, az arizónai Tucsonban alakult, kísérletező Orkesta Mendozától. Pszichedelikus az ő zenéjük is, csak latin stílusban rockkal és trombitákkal. Aki még az este szeretne visszatérni a fieszta-hangulathoz, az hallgasson bele a chilei Chico Trujillo pán-latin zenéjébe, ami a cumbiából, a skaból, a reggae-ből és a rockból merít. Az esti DJ előtt pedig még a nagyon pörgős, Spanyolországból érkező, valójában multinacionális Electro Rumbaiao lép fel, akik a brazil, a spanyol és a balkáni zene, a rap, az elektro elegyét adják zenéjükben és hozzák össze akusztikus hangszerekkel.

Hétfőn a nagyágyúk előtt két francia, multikulturális zenekar lép színpadra. A punkos La Gâpette stílusa „muzouche”: a XIX. század végén népszerűvé vált francia tánczene, a harmonikás bal-musette és a manouche jazz (más néven szinti swing vagy gipsy jazz) hagyománya befolyásolta őket. A Zoufris Maracas szintén sokféle zenéből építkezik: rumba, sanzon, cumbia, morna és francia cigányzene. Itt nem kell nagy ugrálásra számítani, ellazulni viszont nagyon jól lehet erre a zenére.

Amit igazán ajánlunk
Jewish Monkeys, Szombat, 17.15
Orkesta Mendoza, Vasárnap, 18.30
La Gapette, Hétfő, 17.15
John Langan Band, Kedd, 23.15

Kedden a mongol Hanggai zenekar számaiba mindenképpen érdemes belehallgatni. Ők karrierjük kezdetén még ragaszkodtak a mongol hagyományokhoz, azaz a torokénekléshez és az archaikus hangszerek használatához. Később egyre jobban érződött számaikon a nyugati rockzenekarok hatása, így jött létre a hagyományos mongol zene és a metál fúziója. A balkáni-ska-etno vonalból eléggé kilóg a portugál Marta Ren & The Groovelvets hangzása, ami nem baj, a funky és soul dalokkal jól le lehet lazulni az esti zúzás előtt. Kedd este kihagyhatatlan a glasgow-i John Langan Band, ami biztosan igazi megőrülés lesz. Ők ugyanis nem mást játszanak, mint balkáni flamencós kelta punkot.

Urbán Csilla

Lájkoljon minket a Facebook-on is!