Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Egyharmad

Népszava|2017. aug 12. 06:05
[A+ A-]

Újabb Bözsi nénik kerestetnek. Emlékezhetünk, országos hírűvé vált az a nyugdíjas asszony, akit Nagygécen keresett fel májusban a kedves vezető. Csak azért, hogy elmondhassa neki, az év végén személyesen emeli fel a nyugdíjakat. Cserébe pedig megkapta, hogy ha minden évben lenne választás, Bözsi néni mindig rá szavazna, nem pedig a Gyurcsányra, aki még a 13. havi nyugdíjat is elvette. Az már kisebb figyelmet kapott a kormányzati propagandában, hogy az idős hölgy néhány hét múlva rájött, csak arra kellett, hogy mutogassák, de segíteni nem akarnak neki, kiforgatták a szavait és összevágták a róla készült felvételt.

Akárhogyan is, a Bözsi nénik sokkal hatásosabbak lehetnek, mint megannyi kormányzati nyilatkozó. Pedig a héten is bevetették a "nagyágyúkat", Hidvéghi Balázst, a Fidesz kommunikációs igazgatóját és Nyitrai Zsolt képviselőt (a többiek bizonyára szabadságon vannak). Az ő dolguk volt, hogy lerántsák a leplet a Jobbikról - amely nem tiszteli a nyugdíjasokat -, és egyúttal bizonygassák, a hatalom viszont nagyon is. A kormány továbbra is elkötelezett a nyugdíjasok anyagi és erkölcsi megbecsülése iránt - hangzott el és a szavak ez esetben nyilván mindennél többet érnek. Vagyis ne a szemünknek higgyünk...

Vona Gábor, a Jobbik elnöke kétségkívül feladta a magas labdát, amikor azokról a szépkorú hívekről beszélt, akik mindent elhisznek Orbánéknak és ennek bármikor készek hangot is adni. Ebből aztán - a jól bevált recept szerint - a kormányzati propaganda általánosító következtetéseket vont le. Hiszen közeleg a választás és a nyugdíjasok voksaira mindenkinek nagy szüksége lenne. Az urnákhoz járulók durván egyharmadát ugyanis ők jelentik. Olyan emberek, akik egy ledolgozott élet után gyakran nevetséges összegekből kénytelenek tengődni. Ha sikerül őket a jelenlegi hatalom mellé állítani, azzal nyert ügyük lehet. Az eszközökben és a módszerekben ezúttal sem válogatnak.

Várják tehát a Bözsi néniket, akik minden évben tényleg megválasztanák Orbán Viktort. Röfi sem akadály. Na, helló.

Sebes György