Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Botrány kelt ki a tojásból

Népszava|2017. aug 12. 05:00
[A+ A-]

A hazai fogyasztóknak érdemes a HU jelzésű tojást vásárolni. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Súlyos egészségkárosító hatású rovarirtószerrel szennyezett tojással árasztottak el 12 uniós országot. Magyarország eddig megúszta.

Chickfriend, nyersfordításban csirkebarát annak a holland cégnek a neve, amelyhez köthető az egyre dagadó Fipronil rovarirtóval szennyezett tojásbotrány. Az emberi szervezetbe jutva a méreg máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. Tizenkét országban találtak eddig szennyezett tojásokat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) arról tájékoztatta a Népszavát, hogy Magyarországra nem jutott mérgezett tojásokból.

A "csirkebarát" vállalakozás több száz holland és belga farmot fertőtlenített az emberi fogyasztásra szánt állatok esetében tiltott rovarirtószerrel. A két tulajdonost már letartóztatták. A fertőtlenítővel kezelt telepeket bezáratták a hatóságok.

A rovarirtószerből jutott a szárnyasok takarmányába is, mert a kutyák, illetve macskák vérszívói ellen kifejlesztett méreg hatékonyan irtotta a tyúkokat megtámadó atkákat, tyúktetűt is. Hogy szándékos volt-e "méregkeverés", azt a vizsgálatoknak kell kiderítenie.

FOTÓ: Shutterstock

FOTÓ: Shutterstock

A híradások ugyan csak fertőzött tojásokról szólnak, de nagy valószínűséggel a rovarirtóval kezelt tyúkoktól származnak a mérgezett tojások. Eddig több millió tojás megsemmisítéséről számolt be a nemzetközi sajtó, de a Népszava értesülései szerint legalább 3-3,5 millió szárnyast is levágtak, levágnak a fertőtlenített telepeken és környezetükben. Igaz, az unióban nyilvántartott 300-320 millió tojó és a nagyjából 90 milliárd darabos éves tojástermelés mellett ezek elhanyagolható számok, de a rovariírtószer veszélyessége miatt nagyon is érthető és indokolt az uniós és a nemzeti hatóságok fellépése.

Az uniós élelmiszerbiztonsági hatóság alapos vizsgálatot és kemény fellépést ígért - igaz utólag. Az Európai Bizottság úgynevezett tojáscsúcsot, azaz válságcsúcs összehívását kezdeményezte a szennyezett tojások ügyében. Egyebek mellett igyekeznek a leginkább érintett országok Németország, Hollandia és Belgium szakminisztereit és élelmiszerbiztonsági hivatalainak vezetőit egy asztalhoz ültetni, hogy az országaik közötti vádaskodásokat a megoldások irányába tereljék - jelentette be Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

Hazánk ezidáig nem érintett az ügyben. Az első információk július 20-án jelentek meg a témában az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF). Az esetet augusztus 2-án minősítették át riasztássá, amikor is a holland élelmiszerbiztonsági hivatal, az NVWA hivatalosan bejelentette, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. Az eddigi információk szerint Magyarország nem érintett a a szennyezett tojások ügyében - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Hollandiában az NVWA, a NÉBIH társszerve arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy egyelőre ne fogyasszanak tojást. Hazánkban erre nincs szükség, de megelőző intézkedésként augusztus 4-től augusztus végéig a szaktárca elrendelte a hazánkba érkezett tojástételek és tojástermékek célellenőrzését az egész ország területén. Ha tojásból, vagy tojásalapú feldolgozott termékből, például tojásporból a NÉBIH laboratóriuma Fipronilt mutatna ki, azonnal intézkednek.

A kíméletlen árverseny miatt nem először vágják sutba az élelmiszerbiztonsági előírásokat felelőtlen termelők. Emlékezetes lehet a Magyarországon is botrányt kavaró guargumi, vagy dioxin szennyezés, illetve a hazai példa, miniummal kevert paprikaőrlemény is egyebek mellett erre volt visszavezethető - jegyezte meg Bárány László, a Magyar Brojlerszövetség elnöke. A szakember hozzátette, a magyar élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonyak, így visszaszorították a "kreatív" megoldásokat.

A hazai éves tojástermelés nagyjából 1,2-1,3 milliárd darab és ehhez jön még 500-600 millió import termék. Romániában import tojáskészítményekben találtak az élelmiszerbiztonsági hatóságok rovarirtóval fertőzött készleteket. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Magyarországon jelentős feldolgozókapacitás épült ki, így a nyomott árak miatt elhanyagolható a behozatal.

A hazánkba érkező tojásimport 90-95 százaléka friss, vagy szaknyelven héjas tojás. Ráadásul a küldő országok között egyedül Szlovákia érintett a fertőzött tojás ügyben, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban eddig nem találtak rovarirtóval szennyezett szállítmányokat. A hollandok által használt atkairtó amúgy Magyarországon nincs forgalomban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Lengyelországban azonban gond nélkül hozzájuthatnak a termelők, de ők sem használhatják élelmiszertermelő állatok kezelésére.

Kétségtelen, hogy ami az egyiknek baj, az a másiknak előnyös is lehet. A külföldi élelmiszerszennyezések után néhány héttel növekszik a hazai termelőktől származó élelmiszerek forgalma. A mostani botrány következtében a hazai termelők arra számítanak, hogy 5-10 százalékkal több magyar tojást tudnak eladni a fogyasztóknak.

Uniós előírás, hogy minden tojáson, tehát nem csak a tálcákon, jelölni kell a származási helyet. A magyar termékkód például HU-val kezdődik, így aki hazai tojást akar vásárolni, ezt a jelzést kell keresnie - mondta Bárány László.

Tizenkét dühös ország
Fipronil rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak a forgalomban: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Románia és Szlovákia.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!