Előző
Következő
új cikk

Külföld

Veszélyben a diplomaták hallása

Népszava|2017. aug 12. 05:37
[A+ A-]

Az Egyesült Államok nagykövetsége a kubai fővárosban. FOTÓ: AFP/ESAAC RISCO/DPA

Furcsa „kór” ütötte fel a fejét a Kubában szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták körében. Pénteki sajtóhírek szerint egy kanadai diplomata is halláskárosodást szenvedett a karibi szigetországban, csakúgy, mint amerikai társai.

Csütörtökön az amerikai sajtó számolt be róla, hogy a – Barack Obama nevéhez fűződő diplomáciai közeledés jegyében újranyitott – havannai amerikai nagykövetség munkatársai és családtagjaik közül többen is súlyos halláskárodosát szenvedtek a tavalyi év során. A tünetek ősszel kezdődtek, ám kezdetben senki sem tudta megmagyarázni, hogy miért romlik az amerikai diplomaták hallása. Az érintettek között akadtak, akik olyan súlyos tünetektől szenvdtek, hogy nem tudták befejezni a külszolgálatot, és kénytelenek voltak hazatérni.

Washington vizsgálatot indított az ügyben, és kiderült, hogy egy az emberi fül számára már nem hallható hangmagasság-tartományban működő „szónikus fegyver” okozta a károsodást.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő helyi idő szerint szerdán ismerte el, hogy az USA válaszlépésként 2017 májusban kiutasított két kubai diplomatát az Egyesült Államokból. Egyelőre nem tudni, hogy Kanada is – amely közvetítőként kulcsszerepet játszott a 2014-es kubai-amerikai közeledési tárgyalásokban – tervez-e hasonló lépést. „A kormányunk az amerikai és kubai hatóságokkal együttműködve dolgozik az ügyön” – mondta Brianne Maxwell kanadai kormányszóvivő.

A havannai kormány alaptalannak nevezte a kubai diplomaták kiutastítását az Egyesült Államokból, s harcos hangvételű közleményben tudatta, hogy „Kuba sosem engedte, és a jövőben sem fogja megtűrni, hogy a területén akkreditált diplomatákat vagy a családtagjaikat támadás érje”. Amint arra az AP amerikai hírügynökség figyelmeztet: a kubai állam sokakat tart megfigyelés alatt, s az amerikai diplomaták igen „előkelő” helyet foglalnak el a megfigyelt személyek listáján. Akárcsak minden külföldi diplomata, aki a szigetországban szolgálatot teljesít, ők is a kubai kormány tulajdonában lévő és a rezsim által karban tartott rezidenciákban élnek. Egyelőre nem világos, hogy a „szónikus fegyvert” a rezidenciákon belül vagy az épületek közvetlen közelében vetették-e be. Az ügyben az FBI is nyomoz, s amerikai források szerint azt sem zárják ki, hogy a támadást egy harmadik ország – így Oroszország – hajtotta végre, akár Kuba tudta nélkül.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!