Előző
Következő
új cikk

Sport

Török hatalomátvétel Bolt kedvenc számában

Népszava|2017. aug 12. 05:54
[A+ A-]

Guliyev ünnepel FOTÓ: BERND THISSEN / DPA

Vélhetően csak kevesen számítottak arra, hogy Ramil Guliyev ül a Usain Bolt által szabadon hagyott trónra férfi 200 méteren.

Márton Anita diszkoszvetésben, Kerekes Gréta és Kozák Luca pedig 100 gáton képviselte a magyar színeket tegnap délelőtt a Londonban zajló atlétikai világbajnokságon. Az újdonsült súlylökő vb-ezüstérmes Márton 55,96 méterrel a 24. helyen zárt a női diszkoszvetés selejtezőjében, így nem jutott döntőbe. A magyar klasszis a nemzetközi szövetség meghívásának köszönhetően indulhatott el kiegészítő számában, melyre saját bevallása szerint egyáltalán nem is készült a vb előtt. A békéscsabai versenyző az első sorozatban dobta legjobbját, másodikra és harmadikra egyformán az 55 méteres vonal előtt esett le diszkosza. Utóbbi kísérlete érvénytelen is volt. A tizenkettes döntőhöz 61,48 méterre volt szükség ezúttal.

Kerekes Gréta és Kozák Luca is jó teljesítményt nyújtott a női 100 méter gát előfutamaiban, ám egyéni csúcsaikhoz közeli idejük kevés volt a továbbjutáshoz. Kerekes az első futamban kapott helyett, s a hatodik helyen ért célba 13.15 másodperces eredménnyel, ami csupán öt századdal gyengébb egyéni csúcsánál. A 24 éves sprinter eredménye azért is értékes, mert kifejezetten erős, 1,4 méter/másodperces ellenszél fújt a futam alatt.

A néhány hete U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett Kozák a következő futamban indult, s bár féltávnál még úgy tűnt, hetedik-nyolcadik lesz, remek ritmusban futott a végén és az ötödik helyen végzett, centikkel elmaradva a negyediktől. Kozák 13.17 másodpercet futott, ami hét századdal lassabb egyéni csúcsánál.

Ami a csütörtöki finálékat illeti, mindenki arra volt kíváncsi, hogy a 400 döntőjétől ételmérgezés miatt – a brit egészségügyi szabályok alapján – eltiltott botswanai Isaac Makwala és a 400-as bajnok dél-afrikai Wayde van Niekerk nagy összecsapása miként végződik 200 méteren. A két futó 400-on egyértelmű favorit volt, de 200-on is kiváló időkkel érkeztek Londonba, Makwala világranglista-vezetőként. A döntő viszont nem a várakozásoknak megfelelően alakult. A kanyarból ugyan még négyen-öten egyszerre értek be az egyenesbe, Makwala azonban 60 méterrel a vége előtt elmerevedett, s lemaradt, míg Van Niekerk hiába futott jól, az azeri származású, Európa-bajnoki ezüstérmes Ramil Guliyev volt a leggyorsabb, s 20.09 másodperccel győzött, két századdal megelőzve a dél-afrikai sztárt és a trinidadi Jereem Richardsot.

Guliyev Törökország első aranyérmét szerezte meg a szabadtéri világbajnokságok történetében, sikerének értéket pedig emeli, hogy a 200-as számot korábban csak a görög Konsztantinosz Kenterisz tudta európaiként megnyerni.

Van Niekerk a befutót követően csalódottan konstatálta, hogy nem tudott 400 után 200-on is diadalmaskodni. Ez azonban korábban mindössze a legendás Michael Johnsonnak sikerült. “Úgy érzem, nagyon keményen küzdöttem, és kiadtam mindent magamból” – kezdte a dél-afrikai. – Ez egy nagyon kemény hét volt a számomra. A 400 méter után elég sok ember gondolta úgy, hogy nem érdemeltem meg a győzelmet (arra utalva, hogy Makwala betegsége miatt nem állhatott rajthoz – szerk). Nagyon örülök, hogy ki tudtam jönni a pályára és harcoltam egy nagyot, s azt hiszem, ez még csak a kezdete annak, amit elérhetek. Ugyanolyan keményen küzdöttem, mint bármelyik vetélytársam. Tisztelem valamennyi ellenfelem, én viszont nem kaptam meg azt a tiszteletet, amit megérdemeltem volna a 400 után” – zárta szavait.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!