Előző
Következő
új cikk

Belföld

Első a százhatból - Botka bemutatta a jelöltet

Népszava|2017. aug 11. 19:14
[A+ A-]

Népszava fotó/Szalmás Péter

Bemutatta az MSZP első országgyűlési képviselőjelöltjét Botka László, a szocialisták kormányfő-jelöltje, aki üzent a demokratikus ellenzéknek is: új helyzet akkor lesz, ha Hiesz Györgynél jobbal állnak elő.

– Nem egyeztettünk füstös fővárosi irodák mélyén számokról, jelöltekről, nem osztogattunk szét előre kereteket, amelyekhez aztán utólag kerestünk jelölteket, esetenként olyanokat, akik autóstérképpel a kezükben bolyongtak a nekik szánt körzetben, volt ilyenre példa sajnos korábban. Azokat kerestük meg, akik már bizonyítottak, akik a legesélyesebbek a győzelemre, ismerik a helyben élőket, tisztában vannak a gondjaikkal. Ilyen jelölt Gyöngyösön a város sikeres szocialista polgármestere, Hiesz György – mondta a Népszavának Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, aki tegnap a mátraalji településen mutatta be az MSZP első hivatalos országgyűlési képviselőjelöltjét. A helyi ellenzéki erőkkel nem állapodtak meg a személyéről, de Botka szerint nem kérdés, hogy a jelenlegi polgármester a legalkalmasabb erre feladatra. – Ha bárki az ellenzéki oldalon elő tud állni nála jobb indulóval, akkor az egy új helyzetet teremt, de nem hiszem, hogy ilyesmitől kellene tartani – mondta.

Pártalapító polgármester
Hiesz György
A Nógrád megyei Kisterenyén született, agrárvégzettséggel rendelkezik. Nős, három gyermek édesapja. Az MSZP alapító tagja, 1994 és 2002 között országgyűlési képviselő, az Emberi- Jogi Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság, a Területfejlesztési Bizottság, és a Pénzügyi- és Költségvetési Bizottság tagja. Gyöngyös város polgármestere 2002 és 2010 között, majd 2014 óta.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje országjáró körútja második állomásán arról is beszélt: csak egy új, az igazságosságra épülő baloldali programmal lehet visszanyerni a választók bizalmát, s mind a 106 egyéni körzetben olyan képviselőjelöltet kell indítani, aki képes a kompromisszumokra, integrálni tudja az ellenzéki erőket.

Hiesz György Botka szavai szerint már megmutatta hogy képes erre: 2014-ben legyőzte a Fideszt és legyőzte a Jobbikot, több ciklusban, 11 éven át vezette, s vezeti most is Gyöngyös városát, a 2010-es vereség után pedig be tudta bizonyítani, hogy újra el lehet nyerni a helyiek bizalmát. – Az országot járva azt tapasztalom, hogy szolidaritásra és igazságosságra vágynak a választópolgárok, s olyan jelöltre, aki köztük él, ismeri a gondjaikat, szót ért velük.

Ezért a közeli hetekben több településen is sikeres polgármestereket fogok bemutatni a baloldal országgyűlési képviselőjelöltjeként – mondta Botka László, aki később lapunknak azt is elárulta: legközelebb két hét múlva, Hajdú-Bihar megyében tesz majd ilyen jellegű bejelentést.

"Érzem a kormányváltó hangulatot"

Jó ügy érdekében kész a kompromisszumra, de ha kell, akkor kemény harcol – mondja Hiesz György, Gyöngyös polgármestere, a térség szocialista képviselőjelöltje.

- Nem fáj a szíve Gyöngyösért, hiszen ha nyer, nem lehet polgármester.

- Dehogynem. Jó darabig abban gondolkodtam, hogy 2019-ben kell újra megméretnem magam ezért a posztért. De ha változást akarunk, márpedig azt akarunk, azt azon a helyen kell tennünk, ahol a leghasznosabbak lehetünk. A lehetőség egyébként először akkor vetődött fel bennem, amikor Botka László felvette a zászlót, és végre az élre állt: az ő programjával abszolút azonosulni tudok. Amikor elvállaltam a felkérést, annak tudtában is tettem, hogy nap mint nap érzem, tapasztalom a környezetemben a kormányváltó hangulatot.

- Gyöngyösön 2014-ben patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben, egyik pártnak sem volt meg az ügydöntő többsége. Végül sokak meglepetésére egy fideszes és egy jobbikos alpolgármestert állított maga mellé, a város pedig azóta is sikeresen működik.

- Vidéken a nagypolitikai torzsalkodásnak nincs értelme, egyezségre kell jutni olyan ügyekben, amelyek az emberek érdekeit, jólétét és boldogulását szolgálják. Ilyen célokért hajlandó vagyok a kompromisszumokra.

- A körzet amelyben indul, kétpólusú. A fejlett Gyöngyös és a hátrányos helyzetű, leszakadó Pétervására...

- A szolidaritás és az igazságosság, amit alapvetésként magunk elé tűztünk, itt is kell, hogy érvényesüljön, nem lehetnek ilyen égbekiáltó különbségek az egyes térségek között.

- Várhatóan a fideszes Horváth László és a Jobbik elnöke, Vona Gábor lesz az ellenfele a Heves megyei 2-es számú körzetben. Milyen kampányra készül?

- Az életem polgármesterként nyitott könyv, nem fognak csontvázak kihullni a szekrényemből. Akik ismernek, azt is tudják, sosem volt kenyerem az ellenfél lejáratása, tisztességes eszközökkel harcolok. Ezt teszem most is.Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!