Előző
Következő
új cikk

Belföld

Momentum vs. LMP: kapóra jött az Ungár Péter-ügy

Népszava|2017. aug 12. 05:08
[A+ A-]

A Momentum két elnökségi tagjának távozása és az Ungár Péter-ügy kipattanása között nem csak időbeli egybeesés van, a két esemény korántsem független az új párt stratégiaváltásával kapcsolatos belső feszültségektől – értesült a Népszava több forrásból is.

Egy hónappal ezelőtt jelentek meg azok a közvélemény-kutatási adatok, amelyek azt mutatták, hogy egy LMP-Momentum-Együtt-Párbeszéd pólusra lényegesen többen (akár 16 százaléknyian) szavaznának, mint amennyi az említett pártok külön-külön várható szavazatiból összeadódna. Az említett információ a legnagyobb érdeklődést a Fideszben váltotta ki, egy ilyen eredmény ugyanis már érdemben befolyásolná a szavazás kimenetelét: egyrészt 16 százaléknyi szavazatot nem lehet egyedül a baloldalról elhozni, másrészt egy ekkora erő felbukkanása, valamint az MSZP és a Jobbik legalább közepes szereplése mellett a Fidesznek nemhogy kétharmada, de abszolút többsége is nehezen lenne. A Momentumban – ahol már korábban szavaztak az önálló indulásról – az adatok nem újratervezést, hanem kemény vitákat indukáltak, amelyek egyik forrásunk szerint „LMP-szindrómába” torkolltak: a két elnökségi tag lemondásával nemcsak a szövetséges-keresési hajlandóság gyengült meg a pártban, hanem a baloldali és a liberális irányzat is. Ettől a ponttól pedig a Momentum első számú riválisa és voksszerző bázisa az LMP, hiszen a választási matematika nehezen ad ki olyan képletet, amely szerint egymás ellen indulva mindketten elérnék az 5 százalékot.

A „csak egy maradhat” jellegű küzdelembe sok minden belefér, akár egy addig titokban tartott, visszás ügy felhangosítása is. A Momentum július 20-23-i Nyitás Fesztiváljáról ugyanis "vállalhatatlan viselkedése" miatt kidobták az LMP-s Ungár Pétert, továbbá minden más rendezvényükről is kitiltották. A Momentum és az LMP-s politikus között kialakult konfliktusra a fesztivál után két és fél héttel derült fény. Most szerdán az azonnali.hu-n maga Ungár számolt be arról, hogy túlságosan részeg volt, és a biztonsági őrök kérték fel távozásra. A portál momentumos forrásokból úgy értesült, hogy Ungár összetűzésbe is keveredett a biztonságiakkal.

Néhány órával az azonnali.hu-n megjelent írás után az mno.hu és 444.hu is saját cikket közölt az esetről. Ezekben már durvább állítások szerepeltek, például hogy az LMP elnökségi tagja ittasan zaklatta a fesztiválozókat, kéretlenül átkarolt egy lányt, más sátrába is befeküdt, majd hiányos öltözetben szedték ki egy patakból. Csütörtökön a Momentum már azt állította: történt Ungár Péter részéről kísérlet szexuális aktusra is. Hogy ez a kísérlet pontosan miben merült ki, a Momentum szóvivőjétől nem tudtuk meg. "Mi ezt ott lezártuk, hogy kitiltottuk Ungárt a rendezvényeinkről" - közölte Hajnal Miklós. Márpedig a szexuális zaklatás elfogadhatatlan, komoly bűncselekmény, s egy ilyen vádnak is komoly alapokkal kell rendelkeznie. Az érintettek viszont azóta sem tettek feljelentést, tehát nem várható nyomozás az ügyben – így nem valószínű, hogy megtudjuk, mi is történt pontosan. Megkeresésünkre Ungár Péter úgy nyilatkozott, nem kíván reagálni a vádra, a napokban mindenkitől nyilvánosan bocsánatot kért, és áll a saját maga által kezdeményezett etikai vizsgálat elé.

Arról, hogy az Ungár-ügy, valamint az LMP és a Momentum viszonya összefügg-e, már korábban megkérdeztük a Momentum szóvivőjét, Hajnal Miklóst. Ő azonban határozottan kijelentette: "A két ügynek nincs köze egymáshoz". Mikecz Dániel politológus, a Republikon Intézet elemzője viszont lapunknak azt mondta: a Momentum nyilvánvalóan politikát csinált az Ungár-esetből, ami az ügy fényre derülésének idejéből és módjából is kitűnik.

– Ungár elébe ment, ha nem ő nyilatkozik erről először, akkor is kipattant volna, az egymás után megjelenő, különálló cikkekből látszik, előre be voltak tárazva az információk – fogalmazott. A politológus szerint ugyanakkor ez kontraproduktív lehet, a kisebb pártok közötti acsarkodások inkább elriasztják a szavazókat, nem pedig vonzzák. – Egy politikai óvodát hoznak létre, ami nem célravezető – vélekedett Mikecz, aki szerint a választók már most is érzik, hogy hét ellenzéki párt túl sok, ezért a 2018-as választások tétje az is, ki fog talpon maradni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!