Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kim Dzsong Un Washingtonra mutogat

Népszava|2017. aug 16. 05:31
[A+ A-]

Kim Dzsong Unt tájékoztatták tábornokai a Guam ellen tervezett támadásról. FOTÓ: AFP/KCNA VIA KNS

Kim Dzsong Un a tőle megszokott cinikus hangnemben közölte, hogy hajlandó időt adni az Egyesült Államoknak, és nem rendeli el az azonnali támadást.

„Ha a bolond jenkik mégis provokálnak, elrendelhetem a rakéták kilövését Guam irányába” – első olvasásra talán nem úgy tűnik, de ezekkel a szavakkal Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kedden némileg enyhítette a feszültséget Washington és Phenjan között.

A helyzet így is aggasztó, ám az mindenképp előrelépés, hogy a rezsim szócsöve, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden nem azonnali támadásról írt. Épp ellenkezőleg. „Az Egyesült Államok hozott először a közelünkbe különböző stratégiai nukleáris felszereléseket. Így Washingtonnak kellene először helyes döntést hoznia, és tettekkel bizonyítani, hogy enyhíteni akarja a feszültséget a Koreai-félszigeten, s hogy meg akar előzni egy veszélyes katonai összecsapást” – idézte a KCNA Kim Dzsong Un-t, aki hozzátette: egy ideig még figyeli a „bolond, ostoba jenkik viselkedését”, és csak azután dönti el, hogy parancsot ad-e a rakéták kilövésére.

A híranyagban két hét elteltével most egy fényképet is közöltek Kimről. A körültekintően megkomponált fotón a vezető egy térkép előtt ül, amelyre egy vonal van felrajzolva: minden bizonnyal a Guam felé becélzott rakéták várható röppályája.

A KCNA órákkal azután publikálta a híranyagot, hogy James Mattis amerikai védelmi miniszter figyelmeztette a rezsimet: „nagyon gyorsan háborúvá fajulhat a helyzet”, ha Phenjan rakétatámadást intéz valamely amerikai terület ellen. Mint mondta, az Egyesült Államok úgyis „pillanatokon belül” tudomást szerezne arról, ha csendes-óceáni külbirtoka, Guam felé tartana egy rakéta, így azonnal „le tudnák szedni”. A CNN szerint Mattis ezzel a két támaszpontnak is otthont adó sziget köré kiépített rakétavédelmi rendszerre utalt.

A feszültség enyhülése ellenére azonban továbbra sem megnyugtató a helyzet, névtetelenséget kérő amerikai katonai források ugyanis hétfőn azt nyilatkozták, hogy megfigyeléseik szerint a közepes hatótávolságú észak-koreai rakétarendszert mozgatták, ám azt nem tudták megmondani, hogy egy esetleges kilövés előkészületeiről van-e szó.

Mindeközben kiderült, hogy Ukrajna vagy Oroszország nélkül nem jöhettek volna létre a múlt hónapban végrehajtott észak-koreai rakétakísérletek. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által kiadott friss jelentés szerint Phenjan vélhetően illegális ukrán vagy orosz forrásokból szerezte be azokat a rakétahajtóműveket, amelyeket a júliusi interkontinentális ballisztikus rakéták teszteléséhez használtak. Az IISS szakértői megállapították, hogy a júliusi kísérletek során teljesen más hajtóműveket szereltek be, mint ami addig megszokott volt, s az újak túlságosan is a szovjet tervezésű hajtóművekre emlékeztetnek, csak némileg módosították őket. Ez a fajta szakértelem az oroszországi Energomash energiaipari cégnél, és az ukrán KB Yuzhnoye-nél van meg. „Nem lehet másra következtetni, mint hogy a módosított hajtóművek ezekből a gyárakból származhatnak" – mondta az IISS egyik rakétaspecialistája, Michael Elleman.

Napokon belül kezdődik a hadgyakorlat
A korábbinál enyhébb retorika ellenére Kim Dzsong Un kijelentette, azonnal elrendeli a négy, Hwasong-12 típusú, közepes hatótávolságú rakéta kilövését Guam irányába, ha az amerikaiak kitartanak „rendkívül veszélyes, vakmerő” politikájuk mellett a Koreai-félszigeten és a szomszédságban. Azt azonban már nem részletezte, hogy ez alatt mit ért. A The Guardian azonban rámutat, hogy augusztus 21-én kezdődik a szokásos, kéthetes hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea erőinek részvételével. Bár a két szövetséges szerint ez kizárólag védelmi célokat szolgál, Phenjan úgy értékeli, hogy a két ország ilyenkor Észak-Korea megszállását készíti elő. Ennek megfelelően a hadgyakorlat előtti hetekben a rezsim rendszerint szavakkal és tettekkel – kísérletekkel – is igyekszik minél fenyegetőbben fellépni. Ennek megfelelően az észak-koreai állami hírügynökség hétfőn közleményében arra figyelmeztetett, hogy az USA-nak alaposan mérlegelnie kell következményeket, a hadgyakorlat ugyanis „háborúhoz vezethet”.

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!