Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nehéz-Posony: ha Orbán marad, nem lesz megnyugvás

nepszava.hu|2017. aug 15. 15:27
[A+ A-]

Az Orbán-kormány minden szinten a jogi kontroll felszámolására törekszik, egyetlen célja a hatalmon maradás – véli Nehéz-Posony Márton. Az ügyvéd szerint -aki a Klubrádiónak nyilatkozott- a populizmus és a propaganda most még működik, de az emberek bármikor megunhatják, hogy hülyének nézik őket.

Néhány kiragadott részlet a műsorból:

Mi ez a rendszer?

Nyugodtan lehet diktatúrának vagy fél-diktatúrának nevezni egy olyan rendszert, ahol a hatalomnak nincs valódi kontrollja, nincs valódi egyensúly, a hatalom lényegében akármit megtehet az állampolgárokkal, cégekkel, a társadalommal és a jogrendszerrel is – véli Nehéz-Posony Márton, aki szerint az ilyen rendszerek nem tekinthetők jogállami demokráciának.

Média

A sajtó felvásárlásakor a saját gazdasági alrendszerét használja a hatalom arra, hogy bebetonozza az uralmát – mondta Nehéz Posony. Ő úgy véli, hogy a média szerkezet és hírfogyasztás átalakulásával már nem elég kinyomtatni valamit, hogy azt az emberek igaznak higgyék, nyilvánosság átterelődött az internetre. A neten is lehet tolni a kormánypropagandát, de ott azonnal megjelenik az ellenpont, lehet alternatívát találni. Az agymosás szempontjából a tévé, a rádió és a plakátok hatékonyabbak, mint az internet, de nehezen kiszámítható, hogy mi működik, a kvóta népszavazás megbukott, a Soros kampány viszont hatásosnak tűnik – tette hozzá a szakember. 

Közélet

A Jobbik közeli Iránytű intézet mérése szerint Mészáros Lőrinc és Soros György a legnépszerűtlenebb „politikusok” Magyarországon. Mészáros Lőrincz esetében a látványos és irritáló gazdagodás lehet az, ami az embereket zavarja. Nehéz-Posony Márton úgy látja, azzal követi el a Fidesz a legnagyobb hibát, hogy pökhendien és irritálóan gazdagoknak, ebbe pedig már monarchiák is buktak bele. 

Vannak kutatások arról, hogy bizonyos értékek nem szilárdultak meg a magyar társadalomnak annyira, mint nyugaton, kérdés az, hogy ez mennyi idő alatt történik meg. A 2018-as választás erre választ fog adni, ha lesz piacképes politikai alternatíva. Akkor ki fog derülni, hogy a hülyének nézés, a rongyrázó pökhendiség átfordítható e szavazatokká – mondta az ügyvéd.

Ő úgy véli, hogy ha marad az Orbán rezsim, nem érdemes megnyugvásra számítani. Egy ilyen hatalom sosem nyugszik meg, sosem érzi majd úgy, hogy már kellőképpen megszedte magát és be van biztosítva, Amíg van olyan szféra az országban, ami kívül esik a hatalom kontrollján, a kontrollt ki akarják majd arra is terjeszteni – érvelt Nehéz-Posony Márton.

A beszélgetés kivonatát itt olvashatja!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!