Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tovább építkezik Budapesten a CEU

Népszava|2017. aug 15. 18:41
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

Folytatja a felsőoktatási törvénymódosítás elfogadását követően, ideiglenesen félbehagyott építkezést a Közép-európai Egyetem (CEU), már zajlanak a munkálatok a Nádor utcában, az intézmény egyik régi épületét renoválják - értesült lapunk. A CEU budapesti terjeszkedését jelentő fejlesztés hat egyetemhez tartozó épületet és egy üres telket érintett a Nádor utca, az Arany János utca, az Október 6. utca és a Zrínyi utca által határolt tömbben, ezek közül az új építmény már 2016 nyarán elkészült, s több régebbi ház is megújult, ám egyes felújítási munkák még tavasszal is zajlottak.

Az, hogy a CEU folytatja a munkát, egyértelműen annak a jele lehet, hogy bizakodóak a Budapesten maradásukkal kapcsolatban. Lapunk kérdéseit ugyanakkor még hétfőn azzal hárították el: amíg a tárgyalások New York állam és a magyar kormány között folyamatban vannak, az egyetem nem kíván nyilatkozni.

Miközben ugyanis Brüsszelnek azt hangoztatja a magyar kormány, hogy kitart a lex CEU-ként elhíresült jogszabály mellett, a hvg.hu szerint a háttérben olyan megállapodásra készül New York állammal, amelyben kifejezetten előzékeny és engedékeny az egyetemmel. A New Yorkkal hamarosan megkötendő megállapodás ugyanis nagyon megengedően fogalmaz - írja a portál, mely ugyan nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot, annak alapján azt írta: a New York-i kampuszról szóló kötelezettség mellett csak annyit ír elő, hogy a CEU a magyarországi mellett ott is folytasson "felsőoktatási tevékenységet", ami egy működő amerikai egyetemmel kötendő megállapodással viszonylag egyszerűen teljesíthető. Ráadásul a CEU-nak sietnie sem kell, mert a hírek szerint a törvényben előírt december 31-i határidő is módosul. A portál azt is tudni véli, hogy Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tárgyalások lebonyolításával megbízott helyettes államtitkára és a New York-i kormányzat illetékese még hétfőn is egyeztetett, az aláírásra pedig hamarosan, akár már egy-két héten belül sor kerülhet. Az ugyanakkor kérdés, ez a szándéknyilatkozat minden szempontból biztosítja-e majd a CEU budapesti működését.

B.I.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!