Előző
Következő
új cikk

Külföld

Mi történt? - Robert Fico hátat fordított a V4-eknek

Népszava|2017. aug 16. 12:01
[A+ A-]

Fotó: Alexandros Michailidis / AFP

Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtóértekezletén kimondta azt, amit már eddig is sejteni lehetett: Pozsony számára sokkal fontosabb a Visegrádi Négyek együttműködésénél az, hogy országa a mag-Európához tartozzon. A kormányfő ezzel lényegében elhatárolódott nemcsak saját korábbi euroszkeptikus kijelentéseitől, hanem a budapesti és a varsói kabinet Brüsszel-ellenes megnyilatkozásaitól is.

„A politikám alapja közel áll az EU magjáéhoz, Franciaországéhoz és Németországéhoz” – közölte Robert Fico a Reuters jelentése szerint. Mint fogalmazott, fontos ugyan számára a regionális együttműködés a V4-ekkel, ám „Szlovákia alapvető érdekei az Európai Unióban keresendőek”. A szlovák miniszterelnök ennyire nyíltan még sosem helyezte egymással szembe a visegrádi együttműködést hazája uniós törekvéseivel.

A pozsonyi Új Szó közlése szerint Fico a pozsonyi külügyminisztériumban tartott sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva azt közölte, ha hazájában a koalíciós válság odáig fajul, hogy előrehozott választást kell rendezni, ebben az esetben „nincs remény arra, hogy Szlovákia az EU belső magjában maradjon”.

Fico tavaly, a britek uniós kilépéséről szóló, 2016 júniusában megrendezett népszavazást követően még úgy foglalt állást, hogy az EU vezetői „elszakadtak a valóságtól”. Azóta azonban nagy változások történtek Európában, s több országban is az EU integrációját szorgalmazó erők győzedelmeskedtek. A szeptember 24-én esedékes német parlamenti választáson Angela Merkel pedig várhatóan megszerzi negyedik kancellári mandátumát.

Mindenképpen érdekes fejlemény az is, hogy Fico azt közölte: hárompárti koalíciójának esetleges bukásával Pozsony eddigi pozícióit veszélyezteti az EU-ban, hiszen ezzel is azt sugallta: amíg ő a miniszterelnök, addig az EU integrációjáért száll síkra.

Pozsonyban múlt hét elején tört ki a koalíció válsága, melynek során a legnagyobb kormánypárt, a Smer, valamint a Bugár Béla vezette Híd kormányzati partnere, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) felmondta a koalíciós szerződést. A botrány azután robbant ki, hogy az SNS által delegált oktatási miniszterről, Peter Plavcanról kiderült, nem átlátható módon használja fel az uniós pénzeket. Fico tegnap bejelentette, megvonja a bizalmat a tárcavezetőtől. Ettől függetlenül a jelek arra utalnak, hogy marad a hárompárti koalíció.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!