Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Megéri, hogy aztán életed végéig mossák a nyálat a szád széléről?"

nepszava.hu|2017. aug 16. 13:12
[A+ A-]

MTI fotók

Pontosan olyan mondatok, szavak gomolyognak a fejemben, amikor nap mint rakom ki ide a Népszava online felületére a balesetes híreket, amilyeneket szépen összeszedetten most publikált a Totalcar. Képtelen vagyok elkerülni, hogy minden egyes alkalommal ne gondoljam végig: minden áldozat magával ránt még jónéhányat, szülőket, asszonyokat, férjeket, gyerekeket, akik így apa és anya nélkül nőnek fel. És a "gyilkosok" többnyire áldozatok is, ahogy az említett cikk is írja. Régóta vezetek magam is, egyszer kis híján gyilkosa lettem így egy kutyának, megúsztuk, de kisebbfajta sokkot kaptam. Leckének jó volt. Hátha ez a kemény szavakkal megfogalmazott írás is segít valamit. 

Akárhányszor autópályán kell vezetnem, mindig rácsodálkozom, mennyi buta ember vezet Magyarországon. Messziről felismerem ezeket az autósokat. 140-150-nel mennek a másik mögött 4-5 méterre, néha heten-nyolcan is. Ha valaki eléjük kerül 130-cal, még rá is tapadnak, hogy mutassák, mennyire sietnek. Mindig elgondolkodom, az ilyen ostobák vajon mit csináltak az általános iskolai fizika órákon? Hogy nem figyeltek, az biztos.

Megéri ennyi időért potenciális gyilkosnak és öngyilkosnak lenned minden egyes alkalommal? Megéri, hogy jobb esetben életed végéig pelenkázzanak és mossák a nyálat a szád széléről, vagy azzal a tudattal élj, hogy másik néhány embert megöltél, vagy miattad örökre megnyomorodtak? Azért a 10 percért furakodsz, villogsz és mész mint a bolond az M7-esen? Mi van akkor, ha 10 perccel később érsz oda a strandra? (Már ha nem állsz a balesetek miatti dugóban két órát, vagy nem te vagy, esetleg a gyereked az, akit éppen koporsóba tesznek, vagy légágyra.)

 

Ha valaki 180-nal megy az autópályán, az azt jelenti a gyengébbek kedvéért, hogy 180 kilométert tesz meg óránként, vagyis 3 kilométert percenként, tehát 50 métert másodpercenként. (Ugyanez 130 km/órás sebességnél is 36,1 méter.) Ha maga Superman vezeti az autót, aki soha nem lankadó figyelemmel mereven az utat figyeli, és a szuper képességei miatt 0,5 másodperc alatt reagál egy eseményre, még akkor is közben 25 métert tesz meg, mielőtt cselekszik. Ha Superman előtt fékez egy autó, annak a féklámpája 0,3 másodperc alatt izzik fel. (Ha szerencséje van, ledes a féklámpa és elég 0,1 másodperc.)


Tehát még Supermannek is 25 méterre van szüksége ilyen sebességnél, hogy elkezdjen fékezni. Nem megállni fog 25 méter alatt, nem lelassulni, csak megkezdi a fékezést, még továbbra is 180-nal megy 25 méter múlva is. Innentől kell számolni a fékutat, ami ugye drasztikusan nő a sebesség növekedésével. Egy átlagembernek a fékezés megkezdéséhez ilyen sebességnél 40-50 méter kellene. Szeretném még egyszer hangsúlyozni: ennyi idő a fékezés megkezdéséhez kell, nem a lelassuláshoz.
 

 

Most mélázz el azon, mit tudnál csinálni ilyen sebességnél, ha az előtted menő kamion pótkereke leesik eléd, vagy egy őz befut a pályára, mert lyukat talált a kerítésen. Szerinted mi marad az autódból és belőled, ha 190 km/órás sebességgel belerongyolsz bármibe? Megmutatom neked, mert ha el tudnád képzelni, biztos nem mennél soha ennyivel.

Mennyit is nyersz az egész ostobaságon? Magyar viszonylatban egy Budapest-Győr vagy egy Budapest-Szeged táv már soknak számít. (...) Ezen a távon combos negyed óra lesz a maximális nyereséged. 

Engedd meg, hogy megkérdezzem: megéri?

A teljes írás itt olvasható. 

L.B.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!