Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Közös fedél

Népszava|2017. aug 17. 06:05
[A+ A-]

Egy valódi választási kampány jellegzetessége az, hogy valódi, a megszólítandók számára érthető és szerencsés esetben támogatható ügyek mentén rendeződik. Ebben mindeddig csak a jobbközép és jobboldali radikálisok jeleskedtek. A sort a Momentumnak a 2024-es budapesti olimpia megrendezése ellen indított népszavazási kezdeményezése nyitotta meg, majd a Jobbik a béruniós elképzeléseivel folytatta. Új szín a palettán, hogy - az MSZP mellett - az ismeretlenség homályából váratlanul felbukkanó, magát a Polgári Világ Pártjának (PVP) nevező alakulat is az euró magyarországi bevezetésének támogatását kérné az állampolgároktól. Félő persze, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elveti majd népszavazási kérdésük jóváhagyását. Valószínűleg nem hatja majd meg a bizottság kormánypárti elnökét és tagjait a tavalyi pedagógus tüntetések élharcosaként megismert Pukli Istvánnak az az érvelése, hogy "vagy csatlakozunk az európai magországokhoz, vagy végérvényesen leszakadunk”.

A PVP kérdése így hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés törvény megalkotásával kötelezze arra a kormányt, hogy Magyarország az euróövezethez való csatlakozás érdekében hivatalosan kérje felvételét az európai átváltási árfolyam-mechanizmus (ERM II) rendszerébe?" Tisztességes a kérdés, noha közgazdasági értelemben megkérdőjelezhető az az érvelésük, hogy "hazánk az uniós csatlakozása óta eltelt időszakban nem teremtette meg a felzárkózás alapjait". Ugyanis - Brüsszel által sem megkérdőjelezhető módon - Magyarország teljesítette az európai monetáris rendszerbe való belépés valamennyi feltételét, az úgynevezett maastrichti kritériumokat. Megteremtődött az árstabilitás, rendezett és fenntartható az államháztartás, stabil az euró-forint keresztárfolyama, a hosszú lejáratú államadósság kamatának mértéke nem tér el a követelményektől. Csak egyetlen mutatónkkal nem dicsekedhetünk, ez pedig a GDP arányos államadósság mértéke, amely a maga - trükkök nélkül számított - 76 százalékával bizony jócskán felülmúlja a 60 százalékos elfogadható szintet. De még itt sincs okunk kesergésre, mert - és ez a magyar kormány által megállításra érdemesnek ítélt Brüsszel jóindulatának csalhatatlan jele -, minden bizonnyal elfogadnák azt a tényt, hogy a GDP arányos államadósság csökkenő pályát ír le.

A PVP népszavazási kezdeményezésének célja semmi más, mint az általuk elérhető szavazópolgároknál bejelentkezni: mi is létezünk! Magyarország számára ugyanis nem alternatíva, hanem a 2004-es uniós tagságunkhoz kötődő kötelezettség a konvergencia program folyamatos teljesítése, amelynek egyetlen célja van: az euró magyarországi bevezetése. Ami szerepel a Fidesz hatályos európai programjában is. Az azonban tény, hogy a kormánypárt görcsösen ragaszkodik a nemzeti önállóság erősítéséhez a közös döntéshozatallal szemben. Ennek ravasz megfogalmazása Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél így hangzik: "A forint nevű házból akkor érdemes elköltözni, ha biztonságosabb fedelet találunk.” Higgyünk neki, és lássunk hozzá a költözködéshez, mielőtt végképp lecsúsznánk.

Bonta Miklós