Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szijjártó kiosztotta Schulzot

nepszava.hu/MTI|2017. aug 17. 15:12
[A+ A-]

FOTÓ: KISBENEDEK ATTILA / AFP

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelöltnek ahelyett, hogy bírálja Magyarországot és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében a tárcavezető Martin Schulznak a Frankfurter Rundschau és a Berliner Zeitung online kiadásában csütörtökön megjelent interjújára reagált. 

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje az interjúban egyebek mellett bírálta Lengyelországot és Magyarországot, amiért igent mondanak az európai szolidaritásra, amikor pénzt akarnak az EU strukturális alapjaiból, de nemet mondanak, amikor a menekültekről van szó. Mint mondta, ennek ő kancellárként véget vetne.

Szijjártó Péter azt írta: Martin Schulznak továbbra is mindenről Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök jut az eszébe, "pontosan tudjuk", hogy mindkettőt rendszeresen szidalmazza. Pedig a baloldali német politikus jobban tenné, ha a saját pártjával foglalkozna, hiszen az a közelmúltban súlyos választási vereségeket szenvedett - tette hozzá.

Szijjártónak nem ez az első csörtéje európai baloldali politikusokkal, nemrégiben Christian Kernnek üzent, miután a balliberális osztrák kancellár kemény bírálatot fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal szemben. Kern szerint ugyanis Magyarország (és Lengyelország) felszámolja a demokráciát és a hatalmi ágak szétválasztását, valamint korlátozza a sajtószabadságot". Szijjártó Péter erre úgy reagált, hogy Kern Magyarország szidalmazásával próbál belpolitikai népszerűtlenségén változtatni, Martin Schulzhoz hasonlóan. Elutasítjuk "ezt a liberális gőgösséget" - mondta akkor kissé  gúnyos stílusban a külügyminiszter.

Az osztrák szociáldemokrata kancellár először a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapban jelentette ki, hogy az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását. 

Lásd még: Nekiment Orbánnak az osztrák kancellár

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!