Előző
Következő
új cikk

Belföld

Putyin újra Budapesten: inkább csel, mint gáncs

Népszava|2017. aug 18. 05:07
[A+ A-]

A Népszava információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a budapesti cselgáncs világbajnokság nyitónapjának megtekintése kapcsán négyszemközt találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel. Lapunk úgy tudja, a rövid megbeszélésen főként a 2014 januárjában Moszkvában aláírt paksi csomag elemei – vagyis a tervezettnél lassabban haladó paksi bővítési előkészületek, a gáztárolás és gázimport kérdései (ide értve azt is, hogyan viszonyul Magyarország az egyoldalú orosz gázfüggés oldására szolgáló LNG-terminálok építéséhez), valamint a hármas metró felújított orosz szerelvényei körüli problémák – kerülnek majd szóba. Mindhárom témában az orosz elvárásokon lesz a hangsúly, a magyar érdekérvényesítési pozíciók ugyanis rendkívül gyengék, ahogyan az már a hibásan szállított orosz metrószerelvények, illetve a hátrányos volta ellenére felbonthatatlan paksi hitelszerződés kapcsán is kiderült.

Az augusztus 28-i Putyin-vizitet és a kétoldalú találkozót – amelyre akár a Budapest Arénában is sor kerülhet - rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik. Lapunk értesülései szerint a helyszínt a TEK és az orosz elnök biztonsági csapata párhuzamosan biztosítja majd, a felek a részletekről külön-külön egyeztetnek a szervezőkkel. Az Aréna körül az Ifjúság útja és a Stefánia út egy részét a találkozó napján lezárják. A TEK augusztus 28-án hajnalban megkezdi a helyszín tűzszerészeti átvizsgálását, a lebonyolításhoz és a sajtómunkához kapcsolódó teherforgalom már az előző nap estéjén megszűnik. Az épületben kizárólag poharas italokat forgalmaznak majd, a küzdőtérre és a lelátóra semmilyen üveget nem engednek bevinni (a cselgáncsszövetség tisztségviselői és a versenyzők ebben a tekintetben külön elbírálás alá esnek).

A védett vendégeket, vagyis Vlagyimir Putyint illetve Orbán Viktort megpróbálják hermetikusan elzárni a sajtó nagy számban jelen lévő képviselőitől. A rendezőket már előre figyelmeztették: függetlenül attól, hogy a tudósítók akkreditációja adott zónákra szól, nem fogják őket az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közelébe engedni, és személyesen Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője dönti majd el, kinek adnak esetleg lehetőséget, hogy kérdezhesse vagy fotózhassa a díszvendégeket.

Hargitai Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!