Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tóth József nem ment neki Botka Lászlónak

Népszava|2017. aug 17. 17:16, frissítve: 2017. aug 17. 21:09
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József/Népszava

Reális és az igazságot tükrözi az MSZP központi közleménye az OVB-n történtekről - mondta lapunknak Tóth József. Az angyalföldi polgármester kijelentette: minden más kitaláció és hazugság. "Botka Lászlót és a programját támogatom" - fogalmazott, majd rövidre zárta a beszélgetést, mondván: dolgozni kell, dolgozni szeret, nem mással foglalkozni. A fővárosi XIII. kerület szocialista polgármestere nemcsak egyik legnagyobb sikerpolitikusa az MSZP-nek, hanem Botka László őt kérte fel arra is, hogy tegyen javaslatot a párt 2018-as budapesti egyéni választókerületi képviselőjelöltjeinek névsorára.

Mindezek után - ahogyan a szocialistáknál szokás - meg is indult a házon belüli kavarás. Úgy tűnik, lejárt a nyári szabadságok ideje, újabb névtelenül terjesztett, feszültségkeltő dezinformációk jelennek meg a különböző portálokon. Noha arccal és névvel senki nem számolt be az MSZP mai országos választási bizottságának üléséről, csak a párt központi - lapunk által is megjelentetett - közleménye ismert, az internetet rövid idő alatt elárasztották a Botka László és Tóth József között kialakult feszültségről szóló cikkek. 

Sőt, bizonyos portálokon "Tóth nekiment Botkának" címmel jelent meg az, ami az ülés végeredménye: az OVB hivatalosan is felkérte Tóth József XIII. kerületi polgármestert, a budapesti jelöltállítás koordinátorát, hogy az MSZP budapesti elnökével, Kunhalmi Ágnessel együttműködve, terjessze az OVB elé javaslatát a 18 budapesti egyéni választási körzet legesélyesebb, a demokratikus oldal szavazatmaximálására képes országgyűlési képviselő-jelöltjének személyéről, valamint kezdjék el a választási Budapest-program kidolgozását.

A kavarás akörül alakult ki, hogy Tóth József egy, a jelöltek személyét érintő, sokkalta nagyobb szabadságot kapott, mint arra párttársai számíthattak Botka László korábbi kijelentéseiből. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje ugyanis az utóbbi hetekben egyértelművé tette: nem szövetségkötésekkel, vagy pártalkukkal kíván foglalkozni, hanem a legesélyesebb jelöltek felkutatásával a jövő évi országgyűlési választásra. Az is ismert, hogy a szövetségesi politika ügyében miféle belső harcok dúltak. Mindezek után Botka bízta meg Tóth Józsefet, éppen azzal, hogy a legesélyesebb fővárosi jelöltekre tegyen ajánlatot az MSZP-nek. Tóth József ennek útját vázolta a mai OVB-ülésen.

Forrásaink - olyanok, akik részt vettek az ülésen - a történteket nem úgy értékelték, ahogyan az a cikkekben megjelent: azaz hogy Tóth József a teljes ellenzéki összefogás pártjára állt volna. Botkát érintő kemény bírálatokat sem hallottak, csupán arról számoltak be, hogy az MSZP legsikeresebb fővárosi kerületvezetője nagyon határozott álláspontot képviselve egy többverziós, ám lényegében csak egyetlen utat szabadon hagyó előterjesztéssel élt az ülésen. Tóth ugyanis munkára akarja fogni a budapesti szocialistákat. Ennek érdekében szabad kezet kapott arra, hogy a nyerésre legesélyesebb jelölteket felkutassa - párton belül és kívül egyaránt. Azaz valóban: más demokratikus pártok sikeres, népszerű képviselői, politikusai, de akár civilek körében is. Az angyalföldi polgármester előterjesztése pedig - úgy tudjuk - arról szólt: földharccal, azaz nagyon kemény terepmunkával válhasson bárki a fővárosban az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjévé, és így a legalkalmasabb jelölt elindítására legyen esélye a pártnak.

Erre Botka kritikusai - s köztük meglepő módon Kunhalmi Ágnes fővárosi MSZP-elnök is - úgy érveltek, Tóth József ellentmondott Botka-programjának, hiszen ha a fővárosban bármely más párttal tárgyalhatnak a jelöltállításról, az lényegében a teljes ellenzéki összefogás. A miniszterelnök-környezete ellenben úgy látja: Botka elkötelezett a győzelem mellett, de nem kívánja nagypolitikai alkuk tárgyává tenni a jelöltállítást, szerinte ebben a kérdésben nem dominálhat egyéni érdek. Nem párokkal való tárgyalással, hanem a legjobb jelöltekkel való szövetségre lépéssel bízta meg Tóth Józsefet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!