Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror Barcelonában - Legalább 13 embert gázoltak halálra (videó)

Népszava|2017. aug 17. 17:52, frissítve: 2017. aug 17. 22:51
[A+ A-]

FOTÓ: Lluis Gene/AFP

Legalább 13 ember vesztette életét, és több mint ötven ember megsérült, miután terroristák a tömegbe hajtottak Barcelona egyik legforgalmasabb utcájában, a Ramblán.

Csütörtök délután, a turisták által közkedvelt barcelonai utcán, a Ramblán egy fehér kisteherautó felhajtott a járdára, és az ott sétáló tömegbe gázolt. Az El País spanyol napilap tájékoztatása szerint mintegy 530 méteren keresztül száguldott. A közeli házakból szemtanúk által készített videókon először az látszik, ahogy a tömeg kétségbeesve menekül, majd nem sokkal később az utcán heverő, vérző embereket látni. Kórházi beszámolók szerint sok a súlyos sérült, Joaquim Forn katalán belügyminiszter arra figyelmeztetett, a halálos áldozatok száma „nagy az eséllyel” nőni fog. Miután a sofőr megállt, a terroristák gyalog távoztak. Utóbb cáfolták azt a hírt, hogy két személy egy közeli bárban, az Aromas de Estambulban (Isztambuli aromák) barikádozta el magát. 

A közösségi médiában megosztott képek és videók tanúsága szerint Barcelona belvárosa teljesen megbénult. A máskor turisták és helyiek által nyüzsgő utcákat, a boltokat és a szállodákat is gépfegyveres rendőrök és katonák lepték el. A hatóságok ekkor már bejelentették: számos európai nagyváros után Barcelona is terrorista merénylet célpontja lett.

Eddig egy támadót azonosítottak, a marokkói származású Driss Oukabirt. Ő volt az, aki a kisteherautót bérelte a Barcelonától 15 km-re fekvő Santa Perpetua de la Mogadában. Egyelőre nem tudni, hogy csupán ketten vagy többen követték el a merényletet. A kisteherautóban állítólag egy spanyol útlevelet találtak a hatóságok, akik egy másik autót is keresnek a támadás kapcsán. Vicben találtak egy furgont, ami kapcsolatba hozható a merénylettel. A kormány válságértekezletet tartott, majd Mariano Rajoy néppárti kormányfő Barcelonába sietett.

Spanyolországot jó ideje elkerülte a párizsi, brüsszeli, nizzai vagy londoni merénylethez hasonló iszlamista terror. 2004-ben hajtották végre az ország történetének legsúlyosabb iszlamista terrorakcióját: a fővárosi vasúthálózat elleni támadásban 192 ember vesztette életét. Az összehangolt robbantások mögött egy al-Kaidához köthető terrorista sejt állt. Bár ilyen súlyos merénylet azóta nem rázta meg az országot, az utóbbi időben a spanyol híradásokban gyakran számoltak be a terrorelhárítás razziáiról.

„Gyakran felmerült az emberekben ez a kérdés, főleg, miután láttuk, hogy mi történt Londonban, Brüsszelben és Párizsban. Fel voltunk rá készülve. Tudtuk, hogy az iszlamisták le akarnak csapni, mert az elmúlt időben számos terrorista sejtet lepleztek le a különböző razziák során. De Barcelonát elég jól védték a hatóságok. A külföldi merényletek óta sok volt a rendőr a Ramblán, a Plaza de Catalunya közelében. Épp tegnap beszéltem erről a témáról valakivel, erre 24 óra sem telik el, és ez történik... Azt viszont nem gondoltam volna, hogy pont a Ramblán lesz ilyesmi. Ezeknek az embereknek nincs szívük…” – mondta a Népszavának megrendülten Luis.

Nincs magyar áldozat
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közlése szerint a barcelonai főkonzulátushoz csütörtök estig nem érkezett jelentés magyar érintettségről a gázolásos merénylettel kapcsolatban. A KKM közleménye szerint a főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.

 

Körösi Ivett

Lájkoljon minket a Facebook-on is!