Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Ezen a napon: Óriási tűz pusztított az újpesti Mauthner bőrgyár telepén

Népszava-összeállítás|2017. aug 19. 10:00
[A+ A-]

Az egyik legnagyobb katasztrófa volt Újpest történetében

Kedden este óriási gyári tűz pusztított Újpesten. Az újpesti Váci út 40. szám alatt lévő Mauthner Testvérek és Társai Bőrgyár Részvénytársaság telepén az éjjeliőrök és a portás észrevették, hogy a 11.000 négyszögöl nagyságú gyártelepnek közepén épült háromemeletes, mintegy 60 méter hosszú és 14 méter széles szárító és kikészítő raktár tetejéről lángnyelvek csapnak fel.

A hatalmas épület tetőzetén a lángok pillanatok alatt elterjedtek, súlyos veszedelmet még növelte az, hogy a szárítóépülethez támaszkodik a pépház is és félő volt, hogy a lángok ide is átterjednek.

Néhány pillanat alatt a lángnyelvek óriási magasságra emelkedtek és valóságos szikraeső hullott a környező épületekre. A levegőt füst és égett bőr szaga töltötte el, amely messze elhúzódott a Váci úton, úgyhogy a főváros külső területein is erősen érezhető volt. A veszedelmet még fokozta, hogy ez a környék köztudomásúlag tele van gyárépületekkel és közvetlenül a Mauthner-gyár mellett fekszik a Pannónia Báránybőrnemesítő Rt. gyártelepe.

Nincs víz

A gyár tűzoltóságát azonnal felriasztották és néhány perc múlva megérkeztek a szomszédos gyártelepekről, többek között a Wolfner-bőrgyárból, a Pannónia Báránybőrnemesítőből, az Egyesült Izzóból a gyári tűzoltóságok. Természetesen kivonultak az újpesti hivatásos és önkéntes tűzoltók, a rákospalotai, továbbá a fővárosi tűzoltóság több őrsége is.

A tűzoltóság munkáját azonban megbénította, hogy a vízcsapok nyomása nem bizonyult elegendőnek és a tűzoltók hatalmas technikai felkészültségükkel tehetetlenül voltak kénytelenek nézni a lángok pusztításait.

Nem tudták üzembe helyezni a fővárosi tűzoltóság hatalmas Niagara-fecskendőjét sem a vízhiány miatt. Már ¾ 10 órára járt az idő, amikorra a vízkérdést sikerült megoldani, csövek lefektetésével a Dunából szivattyúztak vizet, úgyhogy a tűzoltók üzembe helyezhették valamennyi fecskendőjüket.

Negyven vízsugárral támadták meg az égő épületet a tűzoltók, de főleg arra törekedtek, hogy elsősorban a környező épületeket mentsék meg a katasztrófától.

Mi okozta a tüzet?

Csali föltevésekre és találgatásokra vannak utalva egyelőre a tűz okát illetőleg is. Kedden, is mint máskor, délután 3 órakor befejezték a munkát a gyártelepen, tehát a szárító épületben is. A munkások ezután eltávoztak az épületből és csak a felügyelők, őrök és a portás tartózkodott a délután és az este folyamán, a bőrgyár területén.

Így tehát nem lehetséges, hogy valakinek a vigyázatlansága okozta a tüzet.

Népszava 1936. augusztus 19.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!