Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

A kormány korlátozta a lapok terjedelmét

Népszava-összeállítás|2017. aug 20. 10:00
[A+ A-]

Újabb támadás a sajtószabadság ellen - hétköznapokon legföljebb 4, vasárnapon és ünnepnapokon legföljebb 6 oldalt engedélyez a rendelet.

A kormány a külkereskedelmi mérleg passzivitására való hivatkozással rendeletet adott ki, amelyben a Magyarország területén megjelenő összes lapok terjedelmét korlátozta.

A rendelet a hivatalos lap vasárnapi számában jelent meg és eszerint a politikai napilapok — tehát a Népszava is —, amelyeknek egyes példánya ezidő szerint 10 koronába kerül, ezentúl hétköznapokon legföljebb 8, vasárnapon és ünnepnapokon legföljebb 12 oldal terjedelemben jelenhetnek meg.

Azoknak a napilapoknak pedig, amelyeket jelenleg példányonként 5 koronáért árulnak, hétköznapokon legföljebb 4, vasárnapon és ünnepnapokon legföljebb 6 oldalt engedélyez a rendelet.

A heti szaklapokra és folyóiratokra vonatkozóan a rendelet azt a korlátozást állapítja meg, hogy az ilyen lapok, ha közönséges íves nyomópapíron, a napi-lapok rendes formátumában állítják elő őket, a 12 oldalt meg nem haladhatják.

Ez a rendelet, amely hétfőn lép életbe, újabb támadás a sajtószabadság ellen, amelyet már úgyis untig elég korlátozás sújt.

Helyeseljük, ha a kormány a kereskedelmi mérleg javítása érdekében megakadályozza a nélkülözhető külföldi árucikkek behozatalát, ezt azonban semmiképpen sem szükséges a rotációs-papíron megkezdeni. Vannak a külföldről behozott árucikkek között olyanok, amelyek sokkal nagyobb mértékben növelik kereskedelmi mérlegünk passzivitását, mint a rotációs-papír.

Népszava 1922. augusztus 20.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!