Előző
Következő
új cikk

Külföld

Titkos CIA-börtönök: peren kívül megegyeztek

Népszava|2017. aug 18. 09:01
[A+ A-]

Peren kívüli, titkos egyezséggel zárult a CIA titkos börtöneiben végzett kihallgatások megtervezésében részt vett két amerikai pszichiáter ellen indított per. James Mitchell és John „Bruce” Jessen ellen 2015-ben indított pert az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) két volt fogvatartott, Szulejman Abdullah Szalim és Mohamed Ahmed Ben Szud, valamint az egyik CIA-börtönben 2002-ben elhunyt rab, Gul Rahman családja nevében.

A két pszichiáter több mint 80 millió dollárt kapott azért, hogy kidolgozta a kihallgatások forgatókönyvét. Utasításaik alapján a kínzás határát súroló – az emberi jogi szervezetek szerint a kínzás fogalmát bőven kimerítő - módszerekkel próbálták vallomásra birni Hálid Sejk Mohammedet, a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni al-Kaida terrorcsapások kitervelőjét, Abu Zubajda magasrangú al-Kaida vezetőt és más terrorizmussal gyanúsított al-Kaida tagokat.

A pszichiáterek dolgozták ki a vízbefojtásos vallatási technikát, amelynek Hálid Sejk Mohammedet állítólag 183 alkalommal vetették alá, de az alvásmegvonás módszerét is előszeretettel alkalmazták, előfordult, hogy hét napig kellett egyhelyben állnia. A pert indító rabokat is hasonló módszerekkel vallatták. A pszichiáterek az amerikai kormány alkalmazásában álltak, szerződésüket Barack Obama mondta fel 2009-ben, beiktatását követően. Egy 2014-es szenátusi vizsgálat megállapította, hogy a kínzással felérő vallatási módszerek alkalmazása nem hozott értékelhető eredményt.

A két volt fogolynak és az elhunyt rab családjának a perben kártérítést követeltek. A megállapodás részleteit nem hozzák nyilvánosságra, de az ACLU történelmi győzelemnek minősítette az egyezséget. Először fordult elő, hogy a CIA szerződéses alkalmazottainak felelősségét felvetették. A tárgyalás szeptember 5-én kezdődött volna a Washington állambeli Spokene-ben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!