Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Remény a mogyoróallergiásoknak

MTI|2017. aug 19. 05:15
[A+ A-]

Illusztráció: Shutterstock

Négy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy új módszer, amelyet ausztrál kutatók dolgoztak ki.

Szakemberek 18 hónapon át adtak be naponta egy probiotikumot, valamint egy mogyoróban lévő fehérjét a mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyerekeknek - írta a BBC News. A szájon át alkalmazható kezelés lényege, hogy megváltoztatja a szervezetnek egy allergénre adott reakcióját. A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja azt, nem pedig allergiás reakcióra - mondta Mimi Tang, az Murdoch Children's Research Institute kutatója.

A tanulmány eredményei szerint egy hónappal a kezelés befejezését követően a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül. Ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult.

A különböző élelmiszerekkel, különösen a mogyoróval szembeni túlérzékenység drasztikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Jelenleg világszerte nagyjából 250 millió ember küzd valamilyen ételallergiával, ami több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak.

Meghaladott tiltások
A mogyórófogyasztással kapcsolatban eddig több olyan tiltást fogalmaztak meg egészségügyi szervek, amelyeket az újabb kutatások már nem igazolnak. Lehet terhesség alatt mogyorót fogyasztani, hacsak az anya nem allergiás, vagy professzionális egészségügyi szakember nem tanácsolja. Nincs bizonyíték arra, hogy a születendő baba emiatt allergiás lenne. Mogyorót tartalmazó ételeket akár már négy hónapos babáknak is lehet adni, a korai kezdéssel az allergia kialakulásának kockázatát akár 80 százalékkal csökkenteni lehet. Bizonyos dolgokra azonban figyelemmel kell lenni. Olyan gyermekek, akiknek más allergiájuk, vagy komoly ekcémájuk van, csak orvosi felügyelet mellett kaphatnak mogyorós ételeket négy-hat hónapos koruktól. Enyhe ekcéma esetén hat hónapos kortól lehet mogyorót adni kicsinyeknek. Amire azonban mindenképpen ügyelni kell: egész magot ne adjunk öt év alatti kisgyermeknek, mert könnyen fulladáshoz vezethet.



Lájkoljon minket a Facebook-on is!