Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror Barcelonában - Tévedett a rendőrség, még szökésben van a gázoló

nepszava.hu|2017. aug 19. 10:07, frissítve: 2017. aug 19. 12:04
[A+ A-]

FOTÓ: Pascal GUYOT / AFP

A szombat hajnali hírek szerint mégsem a barcelonai terrortámadás gázolóját fogta el a rendőrség, ő még szökésben van. A 17 éves Moussa Oukabirt, azaz a merénylet feltételezett értelmi szerzőjét azonban valóban lelőtték a rendőrök Cambrilsban, ahol a 14 halálos áldozattal és 130 sérülttel járó gázolásos merénylet után péntek hajnalban öt terrorista ismét a tömegbe hajtott egy autóval. 

A BBC szomban hajnali beszámolójában az hangzott el, hogy egy rendőrségi vezető szerint elég kicsi a valószínűsége, hogy a merénylet fő kitervelője, a 17 éves Oukabir vezette volna a furgont Barcelonában, ahogy azt korábban feltételezték. Oukabir inkább csak az értelmi szerzője lehetett a merénylet(ek)nek, és őt valóban lelőtték péntek hajnalban Cambrilsban, ahogy azt több spanyol sajtóorgánum is megírta pénteken.

A rendőrség feltételezése szerint a furgont egyik társa, a marokkói születésű Younes Abouyaaqoub vezette, ő azonban még szökésben van, a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, órákkal a 14 ember életét követelő, 130 sérülttel járó csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merénylet után a tarragonai Cambrilsban öt terrorista ismét a tömegbe hajtott egy autóval. Az El País beszámolója szerint éjjel negyed 2-kor a tengerparti sétányon haladtak, és amikor a távolban meglátták, hogy rendőri ellenőrzés zajlik, felhajtottak a járdára. A gázolás után késekkel a kezükben – és hamis robbanómellényekkel a testükön – kiszálltak az autóból, és megtámadták a közelben állókat. A rendőrök végül megölték mind az öt terroristát. A támadásnak egy halálos áldozata és öt sérültje van. 

A cambrilsi merényletet egyelőre nem vállalta az IS, ám a hatóságok gyanítják, hogy összehangolt akcióról lehetett szó. Ide kötnek egy harmadik esetet is: Alcanarban szerda éjjel robbanás történt egy házban. Korábban egyszerű gázrobbanásra gyanakodtak, ám most már megkérdőjelezik ezt a feltevést. Eddig négy embert – három marokkói és egy spanyol állampolgárságú személyt – vettek őrizetbe.

A nyomozók azt sejtik, hogy a támadások mögött egy 12 fős terrorista sejt áll. Ennek a tagjai lehettek a cambrilsi támadók, valamint a négy őrizetbe vett személy. A letartóztatott terroristák között van Moussa testvére, Driss Oukabir. Az eddigi információk szerint mindketten Ripollban éltek. Az őrizetbe vett idősebb testvér nem nem volt ismeretlen a hatóságok előtt: 2012-ben engedték ki a börtönből.

Eltűnt egy hétéves kisfiú a merényletben
Egy hétéves ausztrál kisfiúnak veszett nyoma a gázolásos merényletben, a gyereket két napja nem találják - közölte szombaton sydneyi sajtótájékoztatóján Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő. "Egy ausztrál apróság, akinek az édesanyja súlyosan megsérült, eltűnt Barcelonában. Úgy gondolom, imádkoznunk kell érte" - mondta Turnbull.
A sajtótájékoztatójával nagyjából egy időben adott hírt a hétéves Julian Alessandro Cadman eltűnéséről a Fülöp-szigeteki kormány is. Sarah Arriola külügyi államtitkár szerint az eltűnt kisfiú egy 43 éves Fülöp-szigeteki nő gyermeke. Az asszony három-négy éve él Ausztráliában, és egy Fülöp-szigeteki unokatestvére esküvőjére utazott Barcelonába. Arriola szerint a merénylet utáni káoszban a kisfiút elsodorták az édesanyjától.
A brit média viszont hírt adott arról, hogy az eltűnt kisfiú ausztrál-brit kettős állampolgár, mert az apja brit. Az apa, Andrew Cadman már elindult Sydneyből a katalán fővárosba, hogy segítsen felkutatni eltűnt fiát. 

Barcelona a terrortámadás után

„A Rambla bizonyos részei le vannak zárva, de egyes szakaszokon sokan sétálnak. Nagyjából visszatért a normális kerékvágásba az élet, az emberek kimerészkedtek az utcára, bár nehéz közlekedni” – mondta a Népszavának péntek reggel a Barcelonában élő Josep Maria, alig 12 órával azután, hogy Katalóniában két, 14 ember életét követelő terrorista támadás törént. Több mint 100 ember sérült meg, köztük egy magyar nő, aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint könnyebb sérüléseket szenvedett.

A lapunknak nyilatkozó katalán férfihoz hasonlóan egy másik forrásunk is erős rendőri jelenlétről, ellenőrzésekről és forgalmi dugókról számolt be. Az elmúlt évek európai terrortámadásaihoz hasonlóan azonban az emberek egyértelmű üzenetet küldtek a teroristáknak: nem hagyják magukat megfélemlíteni.

A Plaza Catalunyán napközben 130 ezer ember gyűlt össze, hogy egy percig néma csendben emlékezzen az áldozatokra. A megemlékezők között ott voltaka királyi család tagjai, a spanyol kormányfő és a katalán vezetők. A tömeg a megemlékezés után egy emberként harsogta katalánul: No tinc por!, vagyis Nem félünk!

Ennek ellenére nagy a bizonytalanság. 

„Én bizony félek. Szemétszállítással foglalkozom, és egy hatalmas teherautót vezetek. Mi van, ha egyszer csak leütnek, és elviszik a teherautót, hogy azzal gyilkoljanak? Amikor megállunk összeszedni a szemetet, akkor bezárom az ajtót, de hát sosem lehet tudni” – mondta Josep Maria, mielőtt dolgozni indult volna pénteken.

FOTÓ: De Vallier Lino / AFP

FOTÓ: De Vallier Lino / AFP

Spanyolországban a 2004-es madridi vonatrobbantás óta nem volt hasonló méretű iszlamista terrortámadás. Azt a merényletet az al-Kaidához köthető személyek vállalták, a csütörtök délutáni gázolásért az Iszlám Állam (IS) vállalta a felelősséget. „A barcelonai merénylet elkövetői az Iszlám Állam katonái voltak, egy koalíciós ország ellen hajtottak végre támadást” – közölte az Amak. Spanyolország tagja a 68 államból álló nemzetközi koalíciónak, amely 2014 szeptemberében kezdte meg a légi offenzívát az iszlamista kalifátus felállítását tervező IS erőinek felmorzsolására – emlékeztetett az El País.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!