Előző
Következő
új cikk

Külföld

„Nem a nácikra!” - Tízezrek tiltakoztak a szélsőjobb ellen

Népszava-információ|2017. aug 20. 08:41
[A+ A-]

FOTÓK: Ryan McBride / AFP

Több mint 40 ezren vonultak fel szombaton Bostonban, tiltakozva egy szélsőjobboldali nagygyűlés ellen. A „szólásszabadság” jegyében összehívott jobboldali összejövetelre csak maroknyian voltak kíváncsiak, a résztvevőket a rendőrség vitte ki, miután körülvették őket a tiltakozók. 

A hatóságok tartottak tőle, hogy összecsapások robbannak ki, de sikerült elkerülni az incidenseket, kétezer rendőr biztosította a két rendezvényt.

A Boston Globe című lap jelentése szerint legalább 20 embert őrizetbe vettek.

Az Egyesült Államokban nagy megdöbbenést keltett, hogy egy hete a virginiai neonáci összejövetel ellen tiltakozók közé autóval hajtott be egy Hitler-szimpatizáns férfi, s egy fiatal nőt megölt, 19 embert megsebesített. Az erőszakcselekményt nem ítélte el egyértelműen az amerikai elnök, Donald Trump két megszólalásában is egyenlőségjelet tett a szélsőjobb, illetve a fehér felsőbbrendűség nézeteinek hirdetői, Ku-Klux-Klan-hívek felvonulása ellen tiltakozók közé, mondván, „egyformán erőszakosak”.

Bostonban a tiltakozók a virginiai áldozat, a 32 éves Heather Heyer fotójával ellátott kitűzőt viseltek. „Nem a nácikra, nem a KKK-ra, nem az amerikai fasisztákra!” – ezt skandálták a tüntetők. A tábláikra azt írták: „Ne tegyenek úgy, mintha a rasszizmus patriotizmus lenne!”

Lájkoljon minket a Facebook-on is!