Előző
Következő
új cikk

Belföld

"A népet nem lehet elhallgattatni" - Tüntetett az ellenzék a szabadságért

nepszava.hu|2017. aug 20. 15:44, frissítve: 2017. aug 20. 20:28
[A+ A-]

FOTÓK: Biró Mariann

Függetlenség Napja címmel szervezett demonstrációt délután 4 órára az ellenzék a budapesti Szabad Sajtó útjára. A tüntetésen a elsősorban a sajtószabadságért, a kormányközeli körök vidéki médiavásárlásai, de a civil szervezetek megbélyegzése és a kormány oktatáspolitikája ellen is tiltakoztak.

"A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért” – írták a szervezők az esemény felhívásában.

Az Együtt és a Párbeszéd által szervezett pár száz fős demonstráción elsőként Porcsin Zsolt - aki a Hajdú-bihari Napló, majd a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője volt - beszélt, természetesen a sajtó elnyomásáról. Az egyik Mészáros Lőrinc tulajdonába került megyei napilap kirúgott főszerkesztőjeként átfogó képet adott a hazai sajtóviszonyokról, amelyek alapján érthetetlen, miért is akar újabb médiaháborút Orbán Viktor kormányfő. 

Felszólalt Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, akinek beszédét meglehetős mértékletességgel is semmitmondónak nevezhetnénk. 

Lukácsi Katalin beszéde elején arra emlékeztetett, azért lépett ki KDNP-ből, mert nem értett egyet a kormányzati kommunikációval. A sajtószabadságról azt mondta: a Fidesz felvásárolta a vidéki lapokat, így addig jutottak, hogy egyes politikusok nem válaszolnak az újságírók nekik nem tetsző kérdéseire. Ám ezzel minket aláznak meg. Nekik az újságírók zavaró kérdése csak zaj, amit le akar halkítani, de a népet nem lehet elhallgattatni - jelentette ki Lukácsi. "Támogatnunk kell azokat a sajtóorgánumokat, amelyek minket képviselnek. Nincs szükségünk önjelölt messiásokra. Merjünk beszélni a politikáról, gyűlöletmentesen vitatkozni, nem a politikusok személyét, hanem tetteit ítéljük meg. Higgyünk Magyarországban!" - ezzel zárta beszédét a volt KDNP-s politikus.

Karácsony Gergely beszédében arra emlékeztetett, hogy az ellenzéket nem tekinti igazi kihívónak, úgy tekint rá, mintha nem is létezne. A PM miniszterelnök-jelöltje szerint igenis lehet tenni azért, hogy 2018-ban ne Orbán Viktornak hívják a kormányfőt. Hogy egy olyan államban élhessünk, ami a polgárok hétköznapi gondjairól szól, ami beteljesíti az 1989-es ígéretet: Európa, de mindahányan! - ezzel zárta mondandóját a pártelnök.

Vágó Gábor aktivista úgy folytatta Karácsony gondolatmenetét, hogy olyan államra van szükség, ami a népet szolgálja, és nem Orbán Viktort. A Fidesz ugyanis elszívja a levegőt a szabad sajtó elől, de mi magunk is lehetünk a szabad sajtó. Létre kell hozni a helyi független szabad médiát. Ha ilyen már van, támogatni őket anyagilag, emberileg, információval. A mindennapi állampolgári cselekedetek nélkül egyre inkább pártállam fog kialakulni, a magyar társadalom azonban tanult tehetetlenségben szenved. Ez gerjesztődik tovább, de akkor, ha elérhető célokat tűzünk ki, akkor megtanulhatjuk a tett kultúráját - fogalmazott a Korrupció Ellenes Szövetség (KELLESZ) alapítója.

A tiltakozást élőben közvetítette a 24.hu:

Korábban az MSZP jelezte, hogy ők is részt vesznek a tüntetésen, mert úgy érzik, hogy veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon. Az LMP-t is hívták, de ők távol maradnak.

A demonstráción felbukkant Hajós András énekes, humorista is:

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Keddig még úgy volt, hogy a tüntetést élő Facebook-videóban meghirdető Juhász Péter Együtt-elnök is felszólal, de úgy tudjuk, családi okok miatt ezt lemondta. Az esemény közösségi oldalán 562-en jelezték a részvételüket és 1800-an érdeklődtek iránta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!