Előző
Következő
új cikk

Külföld

Terror Barcelonában - Kiderült, mi volt a merénylők célpontja

Népszava|2017. aug 20. 18:40
[A+ A-]

FOTÓ: Josep Lago/AFP

A terroristák 120 gázpalackból akartak bombát építeni, célpontjuk a Sagrada Familia lett volna. A templomban vasárnap gyászmisét tartottak.

A rendőrség továbbra is keresi a csütörtöki, barcelonai autós vérengzés elkövetőjét, aki egy fehér furgonnal hajtott a gyalogosok közé a katalán főváros sétálóutcáján, a Ramblán, 13 embert megölt, legalább százat megsebesített. 

A gázolásos merénylet tizenhárom sérültjének állapota változatlanul válságos, 22-en súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban. A halálos áldozatok között két spanyol és két katalán, egy belga, két olasz, egy olasz-argentin, egy amerikai és egy kanadai személyt azonosítottak. Legalább 30 francia, 13 német sérültje volt az autós terrortámadásnak.

A Sagrada Familia FOTÓ: Shutterstock

A Sagrada Familia FOTÓ: Shutterstock

A katalán hatóságok azt feltételezik, Ripoll város imámja, Abdelbaki Es Satty lehetett a 12 fős iszlamista sejt szellemi atyja. A negyvenes éveiben járó hitszónokot 2012-ben engedték ki a börtönből, s kapcsolatban állt a 2004. március 11-i négyes al-Kaida vonatrobbantás elkövetőivel.

Abdelbaki 2015 óta volt Ripoll imámja, kezdetben egy régi mecsetben prédikált, később egy nagyobb épületbe a helyi muszlim hívekkel. A mecset ajtajára bocsánatkérő feliratot tettek ki, a hívők elhatárolódtak a terrorakciótól. Az imám két és fél hónapja eltűnt, azt hitték, hogy Belgiumba vagy Marokkóba költözött. Valójában azonban Alcanarba ment, egy ott bérelt házban volt a terrorista csoport bombagyára.

Legalább hat hónapja tervezték akciójukat, eredetileg több nagy robbantást is terveztek. Gaudi világhíres temploma lett volna az egyik célpontjuk. Valami azonban félresikerült, a ház, amelyben 120 gázpalackot halmoztak fel, felrobbant. Az Alcanarban összeomlott épületben talált három holttest egyike a feltételezések szerint a ripolli imámé. A romok között az Iszlám Állam által használt robbanószer nyomait találták. Az Iszlám Állam pénteken vállalta a terrorakció elkövetését.

Juan Antonio Zoido spanyol belügyminiszter szerint gyakorlatilag felszámolták az iszlamista sejtet, amely Barcelonában és Cambrisban csapott le. A madridi belügyi tárca vezetője szombaton bejelentette, hogy az ötfokozatú skálán négyes szinten marad a terrorkészültség, nem látják indokoltnak, hogy magasabbra emeljék.

Lásd még: Ő lehetett az iszlamista sejt szellemi atyja

Édesanyja üzent a szökésben lévő gázolónak
 Forrás: AFP

 Forrás: AFP

A 22 éves Younes Abouyaaqoub lehetett a feltételezések szerint a barcelonai furgon sofőrje. A fiatalember 1995-ben a marokkói Mrirtben született. Az elmúlt években Ripollban ért, ott járt középiskolába, a szomszédai szerint főként marokkóiakkal barátkozott. Az ő dokumentumait találták meg egy autóban Vicben, a rendőrség azt feltételezi, hogy azzal menekültek volna el a terroristák. Abouyaaqoub lehetett az, aki egy lopott Ford Focussal áthajtott egy ellenőrzőponton Barcelonában, de sikerült elmenekülnie. Kezdetben azt hitték, ő volt az egyike azoknak a terroristáknak, akiket Cambrilsban lőtt le a rendőrség, de ezt utóbb cáfolták. Az édesanyja felszólította a fiát, hogy adja fel magát. „Nem akarom, hogy több öldöklés legyen. Az iszlám ezt nem mondja” – üzente Hanno Ghanim.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!