Előző
Következő
új cikk

Külföld

Észak-Korea újra fenyeget

Népszava|2017. aug 21. 05:32
[A+ A-]

Észak-Korea vasárnap újra megfenyegette az Egyesült Államokat, az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat „felelőtlen magatartás, amely nukleáris háborúhoz vezető, ellenőrizhetetlen helyzetet teremt”. Phenjan közleményében ismételten hangsúlyozta, az észak-koreai fegyveres erők „bármikor képesek csapást mérni Guamra, Hawaii-ra, s az amerikai szárazföld sem kerülheti el a kíméletlen támadást”. Az észak-koreai hivatalos lap egy nappal a hadgyakorlat kezdete előtt tette közzé a figyelmeztetést.

Kim Dzsong Un nemrégiben kilátásba helyezte, hogy négy közepes hatótávolságú Hwasong-12 rakétát lőnek ki Japán fölött az Egyesült Államok külbirtoka, Guam irányába. Donald Trump Guam megfenyegetésére válaszul közölte: "tűzzel-haraggal" válaszolnak, ha Észak-Korea amerikai terület ellen támadást indít. Az észak-koreai vezető megszemlélte a katonai terveket, s közölte, hogy Washington viselkedésétől teszi függővé a rakétatámadást.

Az amerikai katonai vezetés a phenjani fenyegetés ellenére sem halasztja el a tíz naposra tervezett, évente megrendezésre kerülő közös hadgyakorlatot. James Mattis amerikai védelmi miniszter elismerte, hogy a tavalyinál kisebb létszámmal hajtják végre a katonai műveleteket, 25 ezer helyett csupán 17500 amerikai katona vesz részt a ma kezdődő, augusztus 31-ig tartó gyakorlaton. Ennek oka azonban a volt tábornok szerint nem Phenjan fenyegetése, hanem az, hogy a hónapok óta tervezett műveletekhez kisebb katonai erőre van szükség.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!