Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elítélték a Népszabadságot kinyíró Pecinát

nepszava.hu|2017. aug 21. 11:42
[A+ A-]

FOTÓ: Szalmás Péter

A magyar megyei lappiacot Mészáros Lőrincnek átjátszó Heinrich Pecinát bűnösnek mondta ki az osztrák bíróság múlt héten. Hűtlen kezelés és csalás miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a vállalkozót, aki ezen felül 288 ezer eurós büntetést is fizethet. Pecina elfogadta az ítéletet - írja a hvg.hu.

Az osztrák Hypo Bank botrányait feltáró perben négy bankárt ítéltek el Klagenfurtban – adta hírül az APA osztrák hírügynökség. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Heinrich Pecina, valamint Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer hűtlen kezelést követtek el, és utóbbi kivételével csalásban is bűnösnek mondták ki őket. Pecina azért úszta meg felfüggesztett börtönbüntetéssel, mert bűnsegédnek minősítette őt a bíróság, és figyelembe vette, hogy bevallotta tettét.

Az ügy középpontjában egy szakvélemény áll, amelynek a kifizetését a Hypo Bank úgy titkolta el, hogy eurómilliós tételben hamis számlát állítottak ki a Vienna Capital Partners (VCP) nevére. Ez a cég volt egyébként a Mediaworks tulajdonosa, amely a nevére vette a Népszabadság bezárását, mielőtt a legnagyobb magyar lapkiadó céget továbbadta Mészáros Lőrincnek.

Az elítélt osztrák vállalkozó csak rövid időre távozott a magyar sajtópiacról. Múlt októberben eladta minden médiaérdekeltségét Mészárosnak, idén nyáron azonban újabb vidéki lapokat vásárolt. A Media Development Management Kft. (MDM) milliárdokat fizethetett a Russmedia-lapokért, és újabb vásárlásokra is készülhet a Pecinához kötődő cég – erre utal, hogy a közelmúltban dőlt a pénz a nyár elején alapított kft.-hez.

A teljes cikket itt olvashatja!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!