Előző
Következő
új cikk

Belföld

BKK-botrány - Már nem gyanúsított az etikus hekker

Népszava|2017. aug 21. 21:44
[A+ A-]

FOTÓ: Molnár Ádám

Megszüntette a gyanúsítást a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegy és bérletes szolgáltatásának a hibáira rámutató fiatallal szemben az ügyészség - derült ki az „etikus bűnöző” néven Facebook-profilt nyitott diák hétfői bejegyzéséből.

Érdeklődésünkre Szilágyi László, az eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze megerősítette a hírt. A gyanúsított védőt hatalmazott meg - a fiatalember bejegyzése szerint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) védte őt -, aki panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. A Nyíregyházi Járási és Nyomozóügyészség helyt adott a panasznak, mivel „az ügyész úgy látta, hogy a konkrét tett nem volt bűncselekmény, mivel az nem volt veszélyes a társadalomra” - mondta lapunknak Szilágyi László.

A diák július közepén több levélben jelezte e BKK-nak, hogy biztonsági rést talált a cég akkor indított online jegyeladási felületén, így könnyűszerrel be tudott lépni a webshop irányítófelületére és a jegyár-adatokat átírva 50 forinttért vásárolhatott bérletet. Hiába volt azonban etikus: a rendszert üzemeltető T-Systems feljelentést tett a betörésért, a Nemzeti Nyomozó Iroda elő is állította a diákot, a kormánypárti Magyar Idők pedig már arról írt, hogy a hekker közüzemet „támadott meg”, így nyolc évet is kaphat. Igaz, ezt az ügyészség már akkor cáfolta lapunknak. A fiatal mellett később szimpátiatüntetés is volt a fővárosban. A BKK rendszeréről azóta kiderült, hogy további súlyos, biztonsági problémái vannak, így több ezer felhasználó adatai szivárogtak ki onnan.

B. Z.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!