Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Maradt az alapkamat

nepszava.hu|2017. aug 22. 14:09, frissítve: 2017. aug 22. 14:25
[A+ A-]

A várakozásoknak megfelelően változatlanul 0,9 százalékon hagyta a 2016. májusa óta érvényes alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésén. Az egynapos betéti kamat pedig továbbra is -0.05 százalékos - tudtuk meg Ürmössy Gergelytől, az Erste Bank vezető elemzőjétől, aki 2019 végéig nem számít változásra, illetve 2018 végéig elhanyagolható esélyét látja annak, hogy a bankközi (3 hónapos BUBOR) kamat emelkedjen.

Véleményem szerint a 3 hónapos BUBOR kamat a jelenlegi 0,15 százalékos szintről még tovább csökkenhet a következő hónapokban. Ezt az alappályát az írhatja felül, azaz az MNB akkor kerül kamatemelési lépéskényszerbe, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a vártnál gyorsabban és agresszívebben kezdi meg a mérlegfőösszegének leépítését, illetve az Európai Központi Bank a vártnál korábban kezdi meg a kötvényvásárlási programjának kivezetését. Egyelőre úgy tűnik, hogy ennek a két eseménynek kicsi a valószínűsége.

A szeptemberi ülés alkalmával a Monetáris Tanács nemcsak az alapkamatról dönthet, hanem a 3 hónapos jegybanki betét mennyiségi korlátozásáról. Szeptember végéig 300 milliárd forintra csökken a bankrendszer által elhelyezhető likviditás mennyisége, azt követően pedig – véleményünk szerint – a 3 hónapos betét teljesen megszűnhet az idei év végéig. Így végül az egynapos betét maradhat az MNB egyetlen olyan betéti facilitása, amiben korlátlan mennyiségben helyezhet el többletlikviditást a bankrendszer.

Bonta Miklós

Lájkoljon minket a Facebook-on is!