Előző
Következő
új cikk

Belföld

Orbán Kötcsén fújja meg a harci kürtöt

nepszava.hu|2017. aug 23. 11:47
[A+ A-]

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A miniszterelnök szeptember 2-án, Kötcsén nyitja saját jobboldali holdudvara előtt az őszi szezont - tájékoztatták az atv.hu-t fideszes források. Szeptember közepén, Velencén Fidesz-KDNP frakcióülésen szintén zárt körben, aztán 18-án a parlamentben nyilvánosan ad politikai helyzetértékelést a '18-as kampány előtt.

Orbán Viktor mostani szereplése a Dobozy kúrián azért is bír különös jelentőséggel, mert a kormány és a Fidesz direktben ráfordul a '18-as kampányra, és a Kötcsén elhangzó miniszterelnöki tézisek/meglátások/ukázok iránymutatóak lesznek a kormánypárti médiumok és a jobboldali közéleti holdudvar Kötcsére meghívott prominensei számára.

Múlt ősszel Orbán Viktor - a Pesti Sracok.hu-n nyilvánosságra hozott - beszédének központi témája a kvótanépszavazás volt, és hogy "háború van", szükség van a "kardokra", Európát meg kell védeni a migránsoktól. A kormányfő az akkori helyzetet, az uniós lisszaboni szerződés 60. évfordulója előtt úgy értékelte: "miután az unió hetvenéves konstrukciója a szemünk előtt dől össze, engedjék meg nekünk, hogy mások hibás döntéseinek a következményeit ne nekünk kelljen viselnünk. 
Azzal komoly politikai botrányt kavart, hogy a PC-t elfelejtve a brüsszeli vezetőket, köztük Junckert és Schulzot "lenihilistázta" és Csurka István volt MIÉP-elnököt is idézte, aki az SZDSZ kapcsán mondta azt, hogy a liberálisok nem választást akarnak nyerni, hanem mindig be akarnak ülni a "zsűribe" (a döntéshozatalba).

Orbán Viktor a jövő tavaszi választások előtti utolsó parlamenti ülésszakra - szintén hagyományosan - a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén, Velencén, a nyilvánosság legteljesebben kizárásával készíti fel a kormánypárti honatyákat. A szeptember 13-15. közötti tanácskozás előestéjén, a vacsora után ad a miniszterelnök politikai helyzetértékelést övéinek, és válaszol majd a kormánypárti képviselők kérdéseire. A KDNP elnöksége és frakciója a közös tanácskozás előtt külön is ülésezik. A velencei frakcióülés napirendjét még nem határozták meg, de az Európa-migránskérdés viszi majd a prímet, viszont a politikai "atombombák", a lex CEU vagy a civiltörvény nem lesznek hivatalosan napirenden, legalábbis Kósa Lajos frakcióvezető előzetes tájékoztatása szerint. Harrach Péter KDNP frakcióvezető szerint viszont a nyugdíjasok/nyugdíjkiegészítés téma lesz, csakúgy, mint a fogyasztóvédelmi kérdések.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!