Előző
Következő
új cikk

Belföld

Auróra - Gondolkodnak, pereljék-e Kocsist

Népszava|2017. aug 24. 05:08
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Törvénytelenül záratta be a fideszes Kocsis Máté önkormányzata az ellenzéki rendezvényeket is befogadó közösségi teret.

Az ombudsman már csaknem tíz évvel ezelőtt törvénytelennek minősítette a hasonló típusú „drograzziákat” – tiltakozott az Auróra elleni rendőri eljárás miatt június végén a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Mára kiderült, hogy a VIII. kerületi önkormányzat jegyzője valóban törvénysértően járt el, amikor a rendőri fellépés nyomán becsukatta a közösségi házban működő kioszkot és az intézményhez tartozó kerthelyiséget.

Az Auróra képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság adta hírül: a Budapest Főváros Kormányhivatalának minap kézbesített jogerős határozata megsemmisítette a kioszk esetében hozott jegyzői döntést. A jogszabály szerint a vendégek csekély mennyiségű kábítószer birtoklása vagy fogyasztása nem alapozza meg a szórakozóhelyek bezárását.

A kormányhivatal döntéséből világosan kitűnik, a rendőrség olyan szabálysértési és büntető törvénykönyvi tényállásokra hivatkozott, amelyek nem indokolják a bezáratást, ugyanis nincsenek felsorolva a bezáratás alapját képező, egyébként a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében alkotott törvényben. Ehhez képest a jegyző ezeket emelte be a határozatába, sőt: a hely azonnali, fellebbezésre tekintet nélküli bezárását rendelte el – hangsúlyozta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A rendőrök – ahogyan arról a Népszava is beszámolt – június közepén szállták meg az Aurórát. A nagyszabású akció szerény eredményt hozott. Egyetlen dílert, drogterjesztőt sem sikerült elkapni, az egy embernél talált legnagyobb „kábítószergyanús növényi anyag” mennyisége sem érte el a 2 grammot.

Az intézkedés 14 órán keresztül tartott, 117 embert igazoltattak, 15 huszonéves fiatalt állították elő – mondta akkor lapunknak Lukács Áron, az Auróra kommunikációs koordinátora. Közlése szerint az előállított fiatalok mindegyikénél házkutatást tartottak. Volt közöttük olyan, akinél a rendőrök semmit nem találtak: ennek ellenére őt is előállították, nála is házkutatást tartottak. A józsefvárosi önkormányzat rendőri kezdeményessel, lakossági nyomással, közbiztonsági érdekkel, részben pedig a „vonatkozó engedély” hiányával indokolta a bezárást.

Előzőleg egy budapesti szélsőjobboldali konferencián Nick Griffin, a hírhedt brit fajvédő Soros György magyarországi főhadiszállásaként jellemezte az ellenzéki helynek számító Aurórát. Mintha csak ennek folytatása lett volna a rendőri, majd az önkormányzati eljárás.

Sok jel mutatott arra – állapította meg a Magyar Helsinki Bizottság –, hogy az Aurórával igazából nem „településképi, köz- vagy zajrendészeti” problémái voltak a hatalomnak és a helyi hatóságnak.

Várni kell a nyitásra

A bezáratás nem csak presztízsveszteséget jelentett az Aurórának, hanem anyagi kár is érte. Az étel- és italszolgáltatás bevételeire a közösségi háznak már csak azért is szüksége volt, mert közösségi programjait részben ebből finanszírozta.

Schönberger Ádám, az Aurórát működtető Marom Klub Kft. vezetője üdvözli a jogerős döntést, noha az újranyitásra még heteket kell várni. Az azonnali bezárás után szélnek kellett ereszteni a stábot, és kénytelenek voltak az árukészletet is értékesíteni. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy a kerthelyiség ügyében csak októberben várható döntés. A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a cég megfontolja, hogy a leállás miatt kiesett bevétele kompenzálása érdekében beperelje-e a józsefvárosi önkormányzatot.Cz. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!