Előző
Következő
új cikk

Belföld

Paksért lesz díszpolgár Putyin

Népszava|2017. aug 25. 05:04
[A+ A-]

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

"Civis Honoris Causa címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének a Debreceni Egyetem" – erősítette meg a Népszava információit az intézmény tegnap.

Közleményben számoltak be a szenátus augusztus 18-i döntéséről, s arról, hogy a díszpolgári címet az kaphatja, aki "kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését." A Debreceni Egyetem díszpolgári címét 2014-ben elsőként Habsburg György kapta meg, 2016-ban pedig Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök.

Noha az orosz elnök a dzsúdó-világbajnokságra jön, jut idő a tudományra is FOTÓ: RIA NOVOSTI/SPUTNIK

Noha az orosz elnök a dzsúdó-világbajnokságra jön, jut idő a tudományra is FOTÓ: RIA NOVOSTI/SPUTNIK

Az intézmény indoklásából kiderül, Putyin díszpolgári címe a vitatott és korrupciógyanús atomerőmű-építéssel függ össze. Mint írták, "mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II program megvalósításában". Megemlítették: az egyetem és a Roszatom közötti stratégiai szerződés rögzíti, hogy az intézmény részt vesz többek között a projekt szakember-utánpótlásának képzésében.

Putyin egyetemi díszpolgári címe miatt megkerestük Bazsa Györgyöt, aki korábban a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke és a Debreceni Egyetem rektorhelyettese volt. A professor emeritus úgy vélekedett: egész biztosan megosztja az egyetem dolgozóit a döntés, nyilvánvalóan vannak, akik nem értenek egyet ezzel, ugyanakkor tény, hogy az egyetemnek volt lehetősége díszpolgári címet adni, ha azzal a szenátus többsége egyet ért. Bazsa szerint afféle „politika kiegyensúlyozásról” lehet szó, hiszen eddig Habsburg György, az utolsó magyar király unokája és Rudolf Schuster, volt szlovák köztársasági elnök kapott Civis Honoris Causa címet a Debreceni Egyetemtől, a Szegedi Tudományegyetemen pedig például két éve Angela Merkel német kancellár lett díszdoktor. Arra a kérdésünkre, hogy a Putyin díszpolgári címe és a kormány oroszbarát politikája között van-e összefüggés, Bazsa György úgy fogalmazott: előfordulhat, az mindenesetre érthetetlen, hogy miért kellett ilyen „nagy sietve”, még a nyári szünetben dönteni ebben az ügyben.

Az egyetem közleménye arról nem tett említést, hol tüntetik ki a Putyint. Nem véletlenül. Miként azt lapunk megírta, eredetileg Debrecenben vette volna át az elismerést Putyin, de végül – arra hivatkozva, hogy utazása elsődleges céljára, a budapesti judo világbajnokságra koncentrál – lemondta a látogatást. Úgy tudjuk, emiatt a Parlamentben tartják majd az ünnepséget. Ráadásul lapunk másik korábbi információját megerősítve tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy találkozik majd Orbán Viktor kormányfővel az orosz elnök.

Veszélyes orosz minta
Miközben a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, addig egyre több civil szervezet küzd Putyin illiberális világa ellen. Ilyenek például azok az orosz civilek, akik az őket külföldi ügynökökként beállító törvény ellen tiltakozva még 2013-ban fordultak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz. Ehhez a perhez most csatlakozik a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International, az Átlátszó.hu és az Eötvös Károly Intézet is, mert az öt magyar civil szervezet szerint Putyin illiberális állama és intézkedései veszélyes mintaként szolgálnak Európának. Emlékeztettek, a magyar civilellenes törvény is az orosz mintát viszi tovább.Boda András, Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!