Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Atomszám

Népszava|2017. aug 26. 06:08
[A+ A-]

Ahogyan megírtuk, egy (a kormánytól) független közvélemény-kutatás szerint a magyarok háromnegyede atomerőmű helyett zöldenergiára költené az állam pénzét, az atomra csak a lakosság 7 százaléka áldozna. Ezt a meghökkentő adatpárt igyekezett újrakeretezni az állami hírügynökség egy másik közléssel: a Századvég, illetve a Rogán-szomszéd cége által készített kutatás szerint 54 százalék támogatja, hogy „Pakson új, modern és biztonságos atomerőművi blokkok épüljenek”, illetve 51 százalék „nem lenne hajlandó többet fizetni az áramért, ha azt megújuló energiaforrásokkal állítanák elő”.

Lendüljünk túl most nagyvonalúan azon, hogy milyen kérdésföltevésre születtek a fenti válaszok (egyedül a zöldenergia-párti eredményt produkáló kutatás kérdéseit ismerjük), sőt azon is, hogy az összes ismert árprognózis – a Nemzeti Energiaügynökségé is – azt mutatja: 2026-ra, amikor Paks II. elvileg belép, a nappal és a széllel termelt áram jóval olcsóbb lesz az új paksi blokkok termelői áramáránál. Nézzük meg inkább, valóban azt hiszi-e az Orbán-kormány, hogy a magyarok többsége lelkesedik a tervezett paksi bővítésért.

Az évek óta a beruházás ellen kampányoló LMP idén 18 népszavazási kérdést nyújtott be annak érdekében, hogy a nép dönthessen a projektről, és a szigorú kormányfelügyelet alatt álló választási bizottság mindegyiket elkaszálta. A kormánypárti jogászklub szerint nemzetközi szerződésről az alkotmány alapján nem lehet népszavazást tartani. Az LMP ezek után beadott egy alkotmánymódosítást, hogy a nép nevében kormányzók bizonyos értékhatár fölött nyugodt szívvel kikérhessék az emberek véleményét, amit azonban a kormánytöbbség indoklás nélkül ismét leszavazott.

Én úgy sejtem, hogy ha kormánykörök atombiztosak lennének az eredményben (legalább annyira, mint mondjuk a kvótavoksolás idején), akkor nem félnének a szavazástól. Annak, hogy beérik az udvari kutatók rendelésre érkező számaival, csupán egy oka lehet: ők is tudják, hogy Paks II. a népnél megbukott, már csak a „nemzeti” kormány ragaszkodik hozzá, a nemzet ellenében.

Hargitai Miklós