Előző
Következő
új cikk

Külföld

André Goodfriend igazgatói kinevezést kapott a külügyben

nepszava.hu|2017. aug 30. 08:57, frissítve: 2017. aug 30. 18:45
[A+ A-]

André Goodfriend. FOTÓ: Vajda József

 

Előléptette a korábbi budapesti amerikai ügyvivőt, M. André Goodfriendet a washingtoni külügyminisztérium, az eddigi vezető tanácsadó a State Department e-diplomáciával foglalkozó irodájának (Office of eDiplomacy) élére került igazgatóként. André Goodfriend 2013 augusztusától 2014 decemberéig töltött be az ideiglenes ügyvivői posztot Budapesten az előző amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis távozásától Colleen Bell kinevezéséig. Goodfriend vezette a budapesti követséget a kitiltási botrány idején, amelyet követően kiéleződött az amerikai-magyar diplomáciai viszony. Vida Ildikó, a NAV – tolmács után kiáltó – elnöke beperelte az ügyvivőt, akinek mentességét azonban a washingtoni külügy nem vonta vissza. André Goodfriend végül családi okokra hivatkozva tért vissza az Egyesült Államokba nem sokkal azt követően, hogy Colleen Bell elfoglalta posztját a magyar fővárosban.

A korábbi ügyvivő kinevezése nem meglepetés, hiszen Goodfriend karrierdiplomata, az 1980-as években kezdte pályáját a State Departmentben. Ha változik a washingtoni kormányzat, csak a politikai kinevezett diplomatákat váltják le. Donald Trump radikálisan távolította el az Obama-kormányzat kinevezettjeit, a szokásokkal ellentétben a nagykövetek egyetlen napig sem maradhattak beiktatását követően. A nagy sietség végül visszaütött, rengeteg poszt továbbra is betöltetlen. A magyar ügyekben is többször szerepelt Victoria Nuland, az európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes külügyi államtitkár posztjára is csak július végén nevezett meg utódjelöltet a Fehér Ház. A 188 nagyköveti poszt közül 57-re még csak nem is jelöltek, kulcsállamokban, s számos nemzetközi szervezet mellett sincs kinevezett nagykövet. A budapesti amerikai nagyköveti posztra sem jelölt még senkit a Trump-kormányzat az amerikai külszolgálati dolgozók szövetsége, az AFSA nyilvántartása szerint. A washingtoni külügyminisztériumban több mint kétezer állás leépítését tervezik költségvetési takarékosság címén.

Nem csupán a külügy, hanem az amerikai adminisztráció számos más fontos posztja is máig betöltetlen. Több mint 1100 olyan megbízatás van, amely szenátusi jóváhagyást igényel. A Partnership for Public Service nonprofit szervezet adatai szerint – a bírósági és katonai posztokat kivéve – Trump eddig 277 személyi javaslatot küldött a szenátus elé, ezek közül 124-et hagytak jóvá. A 141 külügyi állás közül 46 jelölés érkezett a Capitoliumra. Rex Tillerson külügyminiszter a Fehér Házat hibáztatja, mert nem bólintanak rá jelöltjeire, a szenátusi republikánusok szerint a demokraták akadályozzák a kinevezéseket. A demokraták szerint túl lassú a jelölések üteme, a Harvey-hurrikán érkezésekor vált világossá, hogy a katasztrófaelhárítással foglalkozó szövetségi ügynökség, a FEMA élén is csak ügyvezető áll.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!