Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Sztrájk a Tescónál - Nincs megállapodás

nepszava.hu|2017. aug 31. 10:17
[A+ A-]

FOTÓ: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) sztrájk bizottságai tárgyalást folytattak a közösen benyújtott hét sztrájkköveteléssel kapcsolatban a Tesco Global Áruházak Zrt. képviselőivel - írják a szakszervezetek közleményükben.

Az egyeztetésen valamelyest közeledtek az álláspontok, de érdemi előrelépés nem történt. A szakszervezetek kiemelten fontosnak tartják, hogy érdemi tárgyalások legyenek a béremeléssel és a létszám problémákkal kapcsolatban. A munkáltató az egyeztetésen gyakorlatilag a sztrájkköveteléseket nem kívánta teljesíteni - írták.

A KASZ és a KDFSZ képviselői határozottan kiállnak a munkavállalók által megfogalmazott követelések mellett. Mivel a tárgyalás eredménytelenül zárult, ezért sem a KASZ sem a KDFSZ nem kötött semmilyen megállapodást a munkáltatóval - tették hozzá.

A szakszervezetek konstruktívan kívánnak együtt működni a munkáltatóval, ezért a felek megállapodtak, hogy a következő egyeztetést szeptember 11-én tartják. A sztrájkbizottságok felhívták a munkáltató figyelmét, hogy továbbra is sztrájkhelyzet van - olvasható a közleményben.

A Tesco dolgozói július elején tüntettek FOTÓ: Tóth Gergő

A Tesco dolgozói július elején tüntettek FOTÓ: Tóth Gergő

Buday Pálné, a KASZ alelnöke a június végi bértárgyalást követően jelentette be, hogy a munkavállalókat képviselő két szakszervezet a dolgozók érdekében demonstrációt tart. A tüntetéssel azonban nem volt vége az érdekvédelemnek: a Tesco a közeljövőben sztrájkra számíthat, amennyiben nem engednek a bérkövetelésnek. Arra hivatkoznak, hogy európai szintű szolgáltatásért európai szintű bérek járnak, ezért minden dolgozónak kétszámjegyű béremelést követelnek. Hangsúlyozták: ha nem lesznek tisztességes bértárgyalások, folytatják a demonstrációkat és a sztrájkot.

A társaság júliustól 12 700 munkavállaló bérét emelné meg átlagosan 2,3 százalékkal, közülük 10 000 alkalmazottat érint a Tesco által bejelentett bruttó 4000 forintos béremelés, amelynek köszönhetően a fizetésük bruttó 161 000 forintról (ez a szakmunkás garantált bérminimum) 165 000 forintra emelkedik. A szakszervezetek célja azonban az, hogy a munkáltató a bruttó 4000 forintnál nagyobb mértékben emelje meg a jelenleg szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók bérét és kezelje a cégnél a bérek összecsúszásából adódó problémát.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!