Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kerítés

Népszava|2017. szept 2. 06:12
[A+ A-]

Lázár János szerint a kormány megpróbálja Brüsszellel kifizettetni a déli határkerítés költségeinek a felét. Szerintem sajnos nem, pedig pompás ötlet, én lájkolnám. De nem hiszem, hogy tényleg ezt akarnák – túlságosan nagy kockázatot vállalnának vele.

Ha az EU állná a számlát, akkor a kerítés uniós finanszírozású beruházásnak minősülne, ennek összes következményével. Először is el kellene végre árulni, hogy mennyibe került. Az első mondás 2015 nyarán még 6,5 milliárd forintról szólt, az (eddigi) utolsó pedig csütörtökön 270 milliárdról, ami - tekintve, hogy 175 kilométernyi védvonalról van szó – azt jelenti: az Orbán-kormány, hivatásos katonák külön díjazást nem igénylő munkájával, olyan kilométeráron tud felhúzni drótakadályt, amennyiből a szintén nem szívbajosan számlázó Mészáros Lőrinc kétvágányú, villamosított vasútvonalat is épített már – és az utóbbi mégiscsak komolyabb műszaki létesítmény egy oszlopokból és drótfonatokból álló kerítésnél.

Meg kellene mondani továbbá, hogy kik és mennyit meríthettek a közös kassza terhére ebből az ajándékkosárból, majd rögtön rájuk is lehetne küldeni az OLAF-ot, az Unió csalás elleni szervezetét. Mert ha létezik Magyarországon szemérmetlenül szétlopott beruházás, a „magyar embereket megvédő” határkerítés mindenképpen ebbe az egyébként nem túl szűk halmazba tartozik.

És a súlyosabb problémák még csak ezután jönnének. Napvilágra kerülne például, hogy az egész kerítés illegálisan épült. Nem a kormány, hanem a nemzetbiztonsági kabinet döntött róla - hogy egészen pontosak legyünk: a kormány döntött valamiről, de a kerítés végül egészen más műszaki tartalommal épült meg, a nemzetbiztonsági kabinet útmutatása alapján, jogalap nélkül eltérve a kormánydöntéstől. Nem készült hozzá környezeti hatásvizsgálat sem, méghozzá nemzetbiztonsági megfontolásból, ami azért baj, mert ilyen kivételt a környezetvédelmi törvény nem ismer (ha ismerne, akkor nem sikerült volna annak idején megakadályozni a zengői lokátorépítést). Nem kapott építési engedélyt sem, pedig amennyiben egy kerítés nem telekhatárra épül, akkor bizony engedélyeztetni kell. Mindezt természetesen a kormány is tudta: a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő törvénymódosítások keretében felmentés adott saját magának a szabályok betartása alól – utólag, egy hónappal a határzár építésének megkezdése után.

Az már csak a ráadás, hogy a kerítés megtizedelte és elvágta egymástól a világ egyik legritkább állata, a csak itt előforduló délvidéki földikutya magyarországi és szerbiai populációját egy Natura 2000-es, vagyis uniós védettségű területen. Ilyen barbár pusztítást az EU természetesen nem támogathat, vagyis a kapott pénzt végül vissza kellene fizetni - de már csak az említett botrányos tények kivizsgálása után.

Egyszóval arra van a legnagyobb esély, hogy néhány napnyi "brüsszelezés" után az egész témát kiszorítja majd a napirendről egy újabb gumicsont. Én mindenesetre drukkolok, hogy ne így legyen: ne hagyjuk, hogy packázzanak velünk, nyújtsuk csak be azt a számlát!

Hargitai Miklós