Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ellenállnak a „zsarolásnak" a britek

Népszava|2017. szept 2. 05:35
[A+ A-]

Az Egyesült Királyságnak nem szabad hagynia, hogy az Európai Unió zsarolja – jelentette ki Liam Fox, a brit kormányfővel együtt Japánban tartózkodó külgazdasági miniszter az eheti, brüsszeli Brexit-tárgyalások után, amelyek a várakozásoknak megfelelően zsákutcába torkolltak. A politikus az üzleti élet türelmetlenségére hivatkozva sürgette a végső megállapodásról szóló megbeszélések felgyorsítását. Japánban szerzett tapasztalatai alapján Fox azt mondta, hogy „nemcsak az európai, hanem a kontinensen túli befektetők is szeretnék végre látni, milyen végső formát önt majd a Brexit-rendezés, hogyan alakulnak a kereskedelmi viszonyok”.

Michel Barnier tárgyalási főbiztos azonban a huszonhét tagországtól kapott felhatalmazás alapján addig nem hajlandó a 2019. március 29-e utáni helyzetről szót ejteni, amíg a végelszámolás összegéről nem sikerül dűlőre jutni. Ez aligha növeli az Európai Unió szigetországbeli népszerűségét.

David Davis Brexit-ügyi miniszter is nehezen leplezett megvetéssel állta végig a tárgyalások harmadik fordulójának záró sajtótájékoztatóját, különösen amikor arról esett szó, hová is kerül a sokat vitatott pénz. Mint Barnier emlékeztetett: unió többi tagországához hasonlóan korábban Nagy-Britannia is elfogadta a 2020-ig érvényes kiadási tervet, benne a karibi és afrikai országok számára nyújtott támogatást, vagy az Ukrajnának és a zöld infrastruktúráknak biztosított hiteleket. Davis pénteken már Washingtonban „vigasztalódott”, s a Brexit-tárgyalások kapcsán „elszánt optimistának” nevezte magát. A tory politikus megígérte, Nagy-Britannia elkerüli a befelé fordulást és az elszigetelődést, hogy „legszorosabb barátaival és szövetségeseivel együttműködve eleget tudjon tenni a világot érintő társadalmi és gazdasági kihívásoknak”.

R. Hahn Veronika, London

Lájkoljon minket a Facebook-on is!