Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Kém a hűtőben

Népszava|2017. szept 2. 05:16
[A+ A-]

Forrás: store.smarter.am

Szeptemberben kezdik értékesíteni a világ első vezeték nélküli hűtő kameráját. A fogyasztói élelmiszerhulladék csökkentésére létrehozott Smarter FridgeCam lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ellenőrizzék mi van hűtőszekrényükben – bárhol és bármikor – egy telefonos alkalmazáson keresztül - írja a greenfo.hu.

Az EU állampolgárai évente átlagosan 47 millió tonna ehető ételt dobnak ki, mialatt az Egyesült Királyságban átlagban háztartásonként 700 angol fontnyi (225 000 forint) élelmiszert pazarolnak el. A hulladékforrás akcióprogram (WRAP) szerint a csomagolt saláták azok az ételek, amiket a legtöbben kidobnak. A britek a megvásárolt salátának 40 százalékát kidobják, ennek tömege meghaladhatja a 37 000 tonnát és körülbelül 178 millió zacskót jelent.

A fogyasztói magatartás – a túl sok étel vásárlásától kezdve, a lejárati dátumok okozta zűrzavarig – a gyökere az élelmiszer pazarlásának. A Smarter nevű vállalat által kifejlesztett FridgeCam segít az ilyen jellegű problémák megoldásában a hűtőszekrény tartalmának rögzítésével és a lejárati dátumok nyomon követésével. További jellemzői közé tartozik, hogy a már meglévő élelmiszer alapján ételrecepteket javasol az elkészítéséhez. A készülék jegyzékbe szedi, az áruházzal való közvetlen kapcsolatnak hála rendelheti is az élelmiszert, emellett ellenőrzi a hűtőszekrény hőmérsékletét. A cég szerint kamerájuk segítségével a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék a felére csökkenhet. A kamerát az ajtóra irányítva a készülék minden alkalommal pillanatképet készít, ha a hűtő ajtaja becsukódik, majd elküldi azt a felhasználó okostelefonjára tartózkodási helytől függetlenül. Az összegyűjtött adatokat a Smarter egy megosztott fogyasztói adatbázisban rögzíti, ami a vállalat szerint fejleszti a technológiát.

népszava

Lájkoljon minket a Facebook-on is!